Bouw van ‘De Vernieuwde Stad’ met 13 gebouwen, park en open beek start midden 2026

Drie appartementsblokken worden gefaseerd vervangen door 13 kleinere gebouwen. © gf/C.F. Moller en BRUT
Redactie KW

Woensdag werden de plannen voor de vernieuwing van de Nieuwe Stad voorgesteld aan de omwonenden. De ‘Vernieuwde Stad’ omvat de sloop van drie verouderde appartementsblokken met 407 woningen, die gefaseerd vervangen worden door 13 kleinere gebouwen. Er wordt ook een beek open gelegd en er komt een buurtpark. De bouw moet midden 2026 starten.

Woonsprong, de stad Oostende en de Vlaamse Milieumaatschappij hebben woensdag 19 juni een gezamenlijke bewonersvergadering georganiseerd in OC De Blomme voor alle omwonenden. Tijdens deze vergadering kregen de talrijke aanwezigen een stand van zaken over het project ‘De Vernieuwde Stad’.

Het project behelst de sloop van drie verouderde appartementsblokken met 407 woningen, die gefaseerd vervangen worden door 13 kleinere gebouwen rond drie centrale groene pleinen en een buurtpark. Het project gaat in het najaar de volgende fase in met het indienen van de omgevingsvergunning. Woonsprong plant om midden 2026 te starten met de eerste bouwfase.

Beek en buurtpark

In het nieuwe plan speelt groen een hoofdrol, vooral rondom het deels opengelegde Provinciegeleed – een waterloop – en in het buurtpark. Er wordt ingezet op het behoud van bestaande bomengroepen en het aanplanten van inheemse bomen, wat zorgt voor een natuurlijke en duurzame omgeving van alle bewoners. Het Provinciegeleed wordt kwalitatief opengelegd en een veilig fiets- en wandelpad wordt gecreëerd, dat een verbinding vormt met het Groen Lint. Een ecologisch landschap wordt aangelegd met speelheuvels en verdiepte parkeerzones voor waterbuffering.

Maarten Goegebeur, gebiedsingenieur van de Vlaamse Milieumaatschappij, verduidelijkt: “Het openleggen van het Provinciegeleed heeft veel voordelen. Het verbetert de waterkwaliteit, vermindert de druk op de rioleringen, verkleint de kans op wateroverlast en maakt de wijk weerbaarder tegen droogte. Deze groene ingrepen dragen bij aan een gezondere en meer leefbare omgeving voor alle inwoners.”

Modern, aantrekkelijk en leefbaar

De Nieuwe Stad werd in 1972 gebouwd door de twee sociale huisvestingsmaatschappijen van Oostende. Ondertussen bleek dat de gebouwen verouderd waren en drong nieuwbouw zich op. Via een Europese aanbesteding werd het ontwerp van het Deens-Belgische architectenteam C.F. Moller en BRUT gekozen. Het aantal woningen wordt uitgebreid van 407 naar 485.

De omgeving wordt vergroend en het Provinciegeleed wordt een open beek.
De omgeving wordt vergroend en het Provinciegeleed wordt een open beek. © gf/ C.F. Moller en BRUT

“Deze nieuwe woningen zijn duurzaam en van hoge kwaliteit, wat bijdraagt aan een beter wooncomfort, waarbij het sociaal weefsel versterkt wordt in de buurt door extra semipublieke invulling te geven aan de plinten van de gebouwen”, legt Sara Casteur, algemeen directeur van Woonsprong uit. “De wijk wordt groener, met intieme hoven en een levendig buurtpark. Deze groene ruimtes bieden rust en ontspanning en bevorderen de sociale interactie onder de bewoners. Er worden wandel- en fietspaden gecreëerd tussen de bomen en langs het water”, gaat Sara Casteur verder.

Project gaat volgende fase in

Nu het nieuwe gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan er is, kan Woonsprong de omgevingsvergunning aanvragen. Kurt Claeys, schepen (Open VLD) en voorzitter van Woonsprong, licht toe: “Deze bouwplannen bestaan al langer en werden eerder al naar de bewoners van de Nieuwe Stad gecommuniceerd. Toen was het plan was om eind 2023 te starten met de bouw, maar om een kader voor de nieuwe sociale huisvesting te creëren, was een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) nodig. Nu het RUP er is en de nieuwe plannen hierop afgestemd zijn, kunnen we de omgevingsvergunning aanvragen, een belangrijke volgende stap in het project.”

Volgens de huidige planning en als het vergunningstraject vlot verloopt, plant Woonsprong midden 2026 de eerste bouwfase. Tijdens de bewonersvergadering kregen alle inwoners van de Nieuwe Stad een stand van zaken over het project en was er ruimte voor vragen. Alle informatie over het project worden gebundeld op een website en in een infobrochure voor de bewoners die ze na de zomer in de bus mogen verwachten. Woonsprong zal regelmatig communiceren naar de bewoners over de vorderingen van het project. (HH)

Info op www.woonsprong.be/devernieuwdestad.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier