Bonte stoet met tweedehandskledij trekt door Tielt tegen ‘fast fashion’

De ‘kledijketting’ met onder meer een kruiwagen en enkele sjorpalen vol tweedehandskledij. © SV
Redactie KW

In het kader van de derde editie van de ‘Zero Waste Week’ trok zaterdagnamiddag een opvallende stoet door het centrum. Onder de noemer ‘Expeditie Textiel(t)berg’ stapte een twintigtal deelnemers namelijk met een hele berg tweedehandskledij door de centrumstraten.

De ‘kledijketting’ – met onder meer een kruiwagen en enkele sjorpalen vol tweedehandskledij – vertrok aan het pop-up Klimaatcafé bij Huis Mulle de Terschueren en maakte een lus door het centrum. Zo wou de organisatie van de Zero Waste Week op een creatieve manier aandacht schenken aan de problematiek van fast fashion, zowat de rode draad doorheen deze Zero Waste Week. “We blijven maar nieuwe kleren kopen, terwijl we een derde van de kleren in onze kast niet eens dragen”, zegt bezieler Bert Reubens. “Meer dan eerder welke andere Europese consument gooien we massaal kleding weg. Intussen worden elke dag zo’n 30 miljoen mensen uitgebuit om ons aan te kleden en belanden jaarlijks 70 miljard kledingstukken en bijna 10 miljard schoenen op de afvalberg.”

Tijdens de Zero Waste Week liepen er verschillende workshops, lezingen en andere activiteiten rond duurzaamheid. De bewustwordingsweek is stilaan een vaste waarde aan het worden in de stad en volgens Reubens werpt dat duidelijk vruchten af. “Je voelt dat het concept ingeburgerd geraakt en dat we meer organisaties en mensen bereiken, terwijl ook de uitbreiding naar Ruiselede (onder meer weervrouw Jacotte Brokken kwam er een lezing geven – red.) absoluut een verrijking was. Qua zichtbaarheid doen we er uiteraard met deze stoet nog een schepje bovenop. Zo zorgen we voor bewustwording en wie weet ook voor gedragsverandering. En daar gaat het uiteindelijk om.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier