Boeket gevonden in Ieper? Dan mag je het houden! Bruce (27) verstopt bloemen: “Ik wil iets teruggeven”

Bruce Van Oplynes (27) deelt bloemen uit. © TP
Redactie KW

Wie een eenzaam boeket vindt in Ieper, mag het houden. Bruce Van Oplynes (27) verspreidde zondagnamiddag voor het eerst gratis bloemen in zijn stad op de internationale feestdag van de floristen.

“Neem mij gerust mee. Of geef mij aan iemand anders. Want bloemen geven is ook altijd fijn!” Deze boodschap prijkte afgelopen zondagnamiddag op verschillende boeketten verspreid over de Ieperse binnenstad. Bruce Van Oplynes (27) stelde ze samen. “Met pioenroosjes, zomeraster, margrietjes, leeuwenbekjes, dahlia’s, alstroemeria en alliums”, toont de florist. “Pioenroos hebben we maar heel kort in de aanbieding door de beperkte bloeiperiode van begin juni tot begin juli. Elk boeket heeft een waarde van dertig euro, maar ik leg ze gratis rond.”

Van Engeland tot Mexico

Het initiatief van Bruce kadert in de Dag van het Eenzame Boeket. “Een internationale feestdag voor floristen, van Engeland tot Mexico”, vertelt Koen Van Malderen, directeur van BE-FLORIST, de Belgische beroepsvereniging voor floristen.

“Deze feestdag zet niet alleen onze sector in de kijker, maar zorgt ook voor onverwachte gevoelens bij wie plots een boeketje vindt en misschien zelf spontaan doorgeeft, denk aan een grootouder in het rusthuis. De verhalen die we elk jaar binnenkrijgen zijn fantastisch.”

Actie breidt uit

“Het is een actie zonder de bedoeling om winst te maken”, stelt Van Malderen. “Mensen vinden het soms raar dat ze bloemen vinden en die zomaar mogen meenemen. De actie loopt vanzelf, vergt weinig energie en geeft veel voldoening. Dit jaar organiseren we de Dag van het Eenzame Boeket voor het eerst met VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. In Vlaanderen nemen 225 floristen deel, in Wallonië 190. De aantallen stijgen elk jaar met zo’n 10 procent.”

Eerste keer

“Het is de eerste keer dat ik deelneem aan deze feestdag”, aldus Bruce die z’n winkel Wildgroei uitbaat in de Ieperse Stationsstraat. “Daar zitten we nu één jaar. Met deze actie wil ik iets teruggeven aan mijn stadsgenoten.”

De jonge florist verstopte zijn boeketjes in de buurt van het station, de Lakenhallen, de kathedraal en de Menenpoort. “Allemaal openbare plaatsen zodat de boeketten zeker gevonden worden door mensen om zichzelf of een geliefde in de bloemetjes te zetten. Ik heb gewacht op de zon in de namiddag om regenschade te voorkomen.”

Duurzaam

Bruce draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. “Wij zijn gespecialiseerd in wildboeketten, die bestaan uit seizoensgebonden en verse bloemen. Boeketten worden bewust verpakt in ecologisch kraftpapier in plaats van plastic verpakkingen om onze ecologische voetafdruk te beperken. Daarnaast houden we onze keten zo kort mogelijk. In de zomer werken we bijvoorbeeld samen met een pluktuin in het naburige dorp Reningelst.”

Geen verplichtingen

Op sociale media plaatste Bruce in de loop van zondag enkele hints voor ‘bloemenjagers’. “Ik verwacht niet dat de vinders dit delen op hun sociale media, laat staan dat ze ons vermelden. Aan deze bloemen hangen geen verplichtingen vast.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier