Blankenbergse vishandelaar pronkt met zeldzame albino kreeft: “Kans van één op een miljoen”

Vanwege de treffende gelijkenis met een werknemer werd het dier tot Alain gedoopt. “Alain heeft mooi rood haar. Net als zijn zus Gwenny, die hier ook werkt.” © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Vishandel Simonne in Blankenberge pakt uit met een ‘specialleke’: een knaloranje albino kreeft. Volgens zaakvoerder Norman Schiltz een uiterst zeldzaam fenomeen. “De kans is één op een miljoen.” Het dier kreeg intussen ook een naam.

Vishandelaar Norman Schiltz is in zijn nopjes: zo’n knaloranje kreeft valt op in je homarium. “Terwijl je ‘t op je bord niet eens zou zien”, zegt hij. “Zo’n albino heeft immers exact dezelfde kleur als een gekookte kreeft.”

Uitzonderlijk

De oranje kleur komt door het verschil in pigmentatie en is volgens Norman hoogst uitzonderlijk. “Een jaar of tien geleden hebben we er ook eens eentje gehad met de feestdagen, maar dit is in die 25 jaar dat ik mijn winkel heb nog maar de tweede keer. En ik heb in al die jaren wel al wat kreeftjes zien passeren”, lacht hij.

Het unieke exemplaar was een cadeautje van zijn leverancier. “Omdat we zo’n goede klant zijn”, klinkt het. “De mensen van Lobster Fish vertelden ons trouwens dat het dit jaar ook nog maar de eerste albino kreeft is die ze in hun handen kregen. Bij De Oesterput hebben ze er ook al eens eentje gehad”, aldus Norman.

Alain

Vanwege de treffende gelijkenis met een werknemer doopte hij het dier tot Alain. “Alain heeft mooi rood haar. Net als zijn zus Gwenny, die hier ook werkt… Maar ’t is dus een mannetje”, knipoogt hij.

Alain – de kreeft – had al veel bekijks. “’t Is toch wel een publiekstrekker, ja. Leuk om zo als vishandelaar eens in de picture te staan met mijn winkel. Ik twijfel nog een beetje wat ik ermee ga doen, maar hij blijft sowieso nog een week in ons homarium. Misschien dat we Alain daarna wel ter adoptie aanbieden bij Sea Life. Daar kan hij rustig nog een paar jaartjes mee.”

En collega Alain? Die is in de wolken met zijn tienpotige tweelingbroer. ‘Hopelijk is de kreeft even vriendelijk’, schrijft een klant op Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier