Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman in Hawaï: “Topsporters steunen Stefaan”

Diverse topsporters op een rij op de hoeve Lampaert in de Zuidstraat. Je bemerkt v.l.n.r. Tim Declercq, Lies Defreyne, Yves Lampaert, Stefaan De Clercq, Jordi Warlop en Zico Waeytens. © FODI
Redactie KW

Op donderdagavond 1 augustus beginnen de Kriekefeesten met een Hawaï-party ten voordele van Kriekebewoner Stefaan De Clercq, die op 26 oktober deelneemt aan het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Stefaan kan rekenen op de steun van sportieve toppers zoals Lies Defreyne en beroepsrenners zoals Yves Lampaert, Tim Declercq en Jordi Warlop.

Ruim één maand geleden kondigden we al aan dat de Kriekefeesten dit jaar uitzonderlijk één dag vroeger van start gaan. Die extra dag van Kriekekermis heeft een sportieve reden, want Kriekebewoner Stefaan De Clercq neemt als triatleet deel aan het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï.

We slaagden erin om drie Krieke-sportievelingen, die het nationaal én internationaal waarmaken, samen op één foto te krijgen op de ouderlijke hoeve Lampaert in de Zuidstraat. Op dat moment zorgde Yves echter voor een verrassing. Hij was dan immers op training en bracht ook zijn sportieve vrienden Tim Declercq, Jordi Warlop en gewezen beroepsrenner Zico Waeytens mee.

Gele trui in Tour

Profwielrenner Yves Lampaert – opgegroeid in de Zuidstraat op de Krieke – blijft bekend als de gele truidrager in 2022 in de Ronde van Frankrijk. Hij werd ook Belgisch kampioen en is winnaar van tal van grote wedstrijden bij zijn ploeg Soudal Quick Step. Toen we afspraken, was Yves nog maar pas terug van een hoogtestage in de Siera Nevada in Spanje, waar hij samen met Remco Evenepoel en andere ploeggenoten de Ronde van Frankrijk optimaal voorbereidt. Begin vorige week haalde Yves nog het nieuws als winnaar van een rit in de Ronde van Zwitserland.

Lies Defreyne – opgegroeid in de Kweekstraat – presteerde jarenlang sterk als remster bij het nationale bobsleeteam Belgian Bullets. Ze nam deel aan tal van internationale wedstrijden en won onder meer een bronzen medaille op het wereldkampioenschap voor junioren. Vorig jaar werd ze Belgisch kampioen gewichtheffen. Als wetenschapper bij het NIRAS, de nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen, heeft ze naast haar sportieve activiteiten ook een zeer druk beroepsleven.

Tijdens de voorbije 20 jaar nam Stefaan De Clercq uit de Kweekstraat deel aan vele marathons en andere wedstrijden in ons land, aan halve triatlons en aan 13 volledige internationale Ironmanwedstrijden in Europa: Lanzarote, Nice, Klagenfurt, Frankfurt, Zurich, enz. De selectie voor het wereldkampioenschap in Hawaï is voor Stefaan de bekroning van veel trainingen, een selectie waar hij altijd stilletjes op hoopte.

“Luisteren naar coach”

We vroegen aan Yves, Lies en Stefaan hoe het leven van een topsporter eruitziet. Alle drie gaven ze hetzelfde antwoord: je moet zeer gedreven zijn, veel trainen, en er ook naar leven. Voldoende rust nemen, op je voeding letten en geen zottigheden doen als je toch al eens aan een feest deelneemt. En vooral luisteren naar je coach of trainer. Stefaan wordt in zijn voorbereiding naar het wereldkampioenschap Ironman op 26 oktober in Hawaï dagelijks gecoacht door zijn trainer en wereldkampioen Frederik Van Lierde. Zijn trainingen zwemmen, lopen en fietsen worden aangestuurd en dagelijks opgevolgd. Recent stonden ook enkele zware conditietesten op het programma in Brugge met Luc Van Lierde, die tweemaal wereldkampioen werd in Hawaï.

De Kriekefeesten worden dit jaar geopend op donderdag 1 augustus om 18 uur met een gezellige supportersavond in de feesttent, ter hoogte van de Kweekstraat 11. Het wordt een leuke Hawaï-party, waarbij iedereen kan aanschuiven aan de ‘frietcar’ voor frietjes, een brochette en frikandel, met een optreden van de Wilfrieds, mooie muziek van DJ Jonas (ook een actieve Kriekesporter en trainer zwarte gordel judo). Het geheel wordt afgesloten met een reuze-tombola met 50 mooie prijzen, waaronder een VIP-pakket voor ‘Parijs-Roubaix 2025’ voor 3 personen ter waarde van 1.050 euro.

Hoe inschrijven? Stuur vanaf nu een mail naar ironmankrieke@gmail.com, en schrijf over op rekeningnummer BE15 9734 7050 7830 van het Hawaï-comité (aantal volwassenen x 30 euro, aantal kinderen tot 12 jaar x 20 euro), en dit ten laatste tegen 25 juli. De inschrijvingen zijn enkel geldig na overschrijving van het gepaste bedrag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier