“Batjes roepen heel wat herinneringen op”: Dit zijn de gezichten van de Batjes in Roeselare

Jan, Triene, Jerom en Daniela zijn dit jaar de gezichten van de Batjes. Niet toevallig. De organisatie wil meer dan ooit, naast de koopjes, de mensen centraal zetten. Zij moeten een goede tijd hebben. (gf) © (gf)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De koopjes, de muziek, de sfeer, de mensen… De Batjes! Dat is dit jaar het motto van het koopjesfestijn bij uitstek in onze provincie en ver daarbuiten. Want hét evenement in de Rodenbachstad draait om veel meer dan ‘batjes’ doen. Het is ontmoeting. En daarvoor zijn mensen nodig. Om dat nog eens te benadrukken, zet de stad vier stadsgenoten centraal in de hele Batjes-campagne.

Die vier Roeselarenaars dat zijn Jan Lagae (65), Triene Vanhaverbeke (62), Daniela Zdraila (29) en Jerom (13). Het was voor hen een eer om te mogen poseren voor de campagne. Allemaal hebben ze wel iets met de Batjes. “De Batjes, dat is voor mij hopen op goed weer en dan slenteren in de stad en enkele terrasjes doen”, begint Jan te vertellen. “Ook een optreden meepikken, daar zeggen we geen nee tegen. Als het is om iets te kopen, dan trek ik over de middag richting centrum. Dan is het iets rustiger in de winkels. Soms ‘botsen’ we op vrienden of kennissen met wie we dan iets gaan drinken. En dit kan soms heel lang uitlopen…”

“Het leuke is de ongedwongen sfeer, de vele leuke standjes, de gezellige optredens, enz. Het blijft een succesformule. Bij goed weer komen vele mensen naar Roeselare, ook van buiten de stad.” Jan stelde zichzelf kandidaat om mee te werken aan een campagne rond de Batjes. “Een paar jaar geleden stuurde ik eens mijn foto in, er stond iets op de site, maar ik weet niet meer hoe het exact in elkaar zat. Lange tijd had ik daar niets meer van gehoord. In maart kreeg ik de vraag of ik wilde meewerken aan een fotoshoot om de Batjes te promoten. Begin april hadden we een afspraak bij de fotograaf. Na het schminken begon de fotosessie. Samen met de drie andere gezichten maar ook van mij alleen werden er vele foto’s genomen. Een leuke ervaring! Hopelijk hebben ze er iets moois van gemaakt”, aldus Jan, die jarenlang actief was als onderwijzer in Heule, maar nu met pensioen is. “Ik geef wel nog les aan kinderen die wegens ziekte niet naar de klas kunnen. Ik ben ook supporter van KVK en ben blij dat ze in eerste klasse blijven.”

Ambiance creëren

Het tweede model is allesbehalve een onbekend gezicht in de Rodenbachstad. Meer nog, ze kleurde al meer dan eens de Batjes op een andere manier. “Ik trok al enkele jaren rond als Raf & Ginette, het opvallende koppel dat ik samen met Filip Sobry vorm. Op een ludieke manier brengen we dan ambiance. Samen met Elkoverans zorg ik ook dit jaar gewoon voor ambiance, net als bij andere evenementen. We maken een passend liedje, doen een leuke sketch en dat appreciëren de mensen”, aldus Triene. “De Batjes, dat is sowieso een evenement waar ik naar uitkijk, een vaste waarde. Zeker op vrijdag vind ik ’t Vat van Rodenbach altijd tof.”

Noordhof

“Het is altijd fijn als de lokale commerçanten ook hun deuren openen of een standje hebben, hopelijk staan er veel. De optredens in het Noordhof vind ik ook een echte meerwaarde. Van vroeger heb ik vooral herinneringen aan de verkiezingen van de Batjesprinses in de Beurs in de jaren 70. Pure nostalgie! We hebben ons daar altijd geamuseerd.” Triene vindt het plezant om mee het gezicht te zijn van de komende Batjes. “Ze hadden een rijpere vrouw nodig zeker?”, lacht ze.

“Het is altijd uitkijken naar de vele koopjes in de winkels”

Daniela is van Roemenië afkomstig, maar woont al vier jaar in Roeselare. Ze weet al perfect waar de Batjes voor staan. “Fun en shopping”, aldus Daniela. “Maar het leukste vind ik de kortingen en de vele optredens en animatie die er dan zijn in de stad. Ik vond het fijn om mee te werken aan deze campagne en zo een van de uithangborden te zijn van het evenement en van de stad. Ik vind Roeselare echt een leuke stad. Rustig, maar wel met een leuke sfeer.”

Tot slot is er ook nog Jerom, de jongste van de vier. “Ik vond de fotoshoot een spannende ervaring. De groepsfoto maken was het leukste moment. Ik kijk uit naar Plein Publique, vooral voor de gezellige sfeer en de toffe optredens!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier