AZ Sint-Lucas Brugge stuurt ziekenhuismateriaal naar het front in Oekraïne

Joris Knockaert laadt medisch materiaal in voor Oekraïne. © Geert Stubbe
Redactie KW

Donderdagochtend heeft een team van het Brugse AZ Sint-Lucas in haar depot in de Legeweg in Oostkamp overtollig maar nog bruikbaar ziekenhuismateriaal in een vrachtwagen geladen, met bestemming Oekraïne. Het initiatief komt van twee Oekraïense verpleegkundigen die in het Brugse ziekenhuis werken. De brancards en het orthopedisch materiaal worden volgende week naar het front gestuurd.

Joris Knockaert, die coördinator Technische Materialen in het AZ Sint-Lucas is, zette samen met de Oekraïense verpleegkundigen Svetlana Spivak en Ivanna Hlushko de actie op touw.

Drijvende krachten

“We hebben donderdagochtend in ons ziekenhuisdepot dertien brancards, negen behandelingszetels en wat brandweermateriaal in een vrachtwagen geladen”, vertelt Joris Knockaert. Svetlana en Ivanna onderhouden goede contacten met Igor Vitenko, wondzorgverpleegkundie van het Jan Palfijn ziekenhuis uit Gent, die al meerdere transporten naar Oekraïne organiseerde. Zij zijn de drijvende krachten die zich tot op vandaag blijven inzetten voor de gezondheidszorg in hun thuisland.”

“Ook onze buren, de Firma BMC Ortho, hebben twee palletten met overtollig orthopedisch materiaal – nekkragen, valhelmen en beenprotheses – geschonken, dat nog kan ingezet worden in Oekraïne. Al dat materiaal gaat nu eerst naar de broeders in Kalmthout, vanwaar het volgende week woensdag rechtstreeks naar het front getransporteerd wordt”, aldus Joris Knockaert.

Congo

Oekraïne is niet het enige goede doel waarvoor het personeel van het AZ Sint-Lucas in Assebroek zich inzet. Joris Knockaert legt uit: “Onder de vleugels van Memisa voorzien we een ziekenhuis in de Congolese brousse – in Popo Kabaka, op 40 km van Kinshasa – van materiaal.”

“Een technische ploeg van bij ons heeft er zonnepanelen geplaatst, onze artsen gaan er om de twee jaar naartoe. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen zal daar ook een waterput gerealiseerd worden. Daarnaast ondersteunen we nog een missieproject in Kameroen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier