Astrid Deklerck (26) schenkt meter haar aan Think Pink

Astrid Deklerck doneerde al voor de vierde keer haar voor het maken van pruiken voor kankerpatiënten. © KVCL
Redactie KW

Astrid Deklerck (26) uit Lo schenkt al sinds 2016 haar aan Think Pink en Haarwensen. Beide organisaties maken daarmee pruiken voor kankerpatiënten. Enkele dagen geleden trok Astrid opnieuw naar de kapper en werden haar blonde lokken ingekort met 40 centimeter. “En dat was zeker niet de laatste keer”, klinkt Astrid vastberaden.

De eerste keer dat Astrid Deklerck haar doneerde, was in november 2016. Ze schonk het toen aan Think Pink. “Er ging 23 centimeter af”, zegt ze. “Daarna liet ik het opnieuw enkele jaren groeien tot november 2019. De tweede keer bedroeg de lengte 25 centimeter en ging het opnieuw naar Think Pink. In september 2021 bracht ik ook een bezoekje aan de kapper, goed voor 30 centimeter. Enkele dagen geleden trok ik nog eens naar de coiffeur voor een knipbeurt met twee vlechten van 40 centimeter als resultaat. Ik doneerde dus in totaal al 118 centimeter haar.”

Bewondering voor neef

In tegenstelling tot de eerste twee donaties ging Astrids haar de laatste twee keer naar Haarwensen, een vzw die pruiken schenkt aan kinderen en zo al 152 jongeren kosteloos een haarwerk bezorgde. “Mijn neef Florian Poignie (22) uit Koolskamp was 17 jaar toen bij hem in 2019 lymfeklierkanker werd vastgesteld”, legt Astrid uit waarom ze voor Haarwensen koos.

“Hij kreeg toen een pruik van Haarwensen. Het is ook op die manier dat ik die organisatie leerde kennen. Florian is sinds 2021 kankervrij. Genezen verklaard zal hij pas zijn in 2025, maar hij is er dus bijna. In mijn omgeving kwam ik al vaker in contact met mensen met kanker, maar toen mijn neef de diagnose kreeg, kwam het wel heel dichtbij. Ik wil hierbij ook nog eens mijn bewondering voor hem uitdrukken. Ik heb nog nooit iemand gekend die zo goed omging met die verschrikkelijke ziekte. Hij zag mensen komen en gaan, maar bleef altijd sterk en positief.”

Veel voldoening

“Het was zeker niet de laatste keer dat ik haar doneer”, besluit Astrid. “Persoonlijk zie ik liever een kortere coupe. Maar zolang ik het geluk heb dat mijn haar zo snel groeit, wil ik het schenken aan mensen die het echt nodig hebben. Het geeft me veel voldoening. Ik ken wel mensen in mijn kennissenkring die ook al haar schonken aan Think Pink of Haarwensen, maar eigenlijk niemand die zijn haar speciaal laat groeien zoals ik.”

(KVCL)

Meer info over Haarwensen vzw is terug te vinden op www.haarwensen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier