Andy (46) en Larissa (28) verbreken wereldrecord marathonlopen met rolstoel: “Op het eind was ik doodop, maar ze heeft me er door gesleurd”

Andy en Larissa zetten een heel puike prestatie neer. © Johan H.
Redactie KW

De snelste man ter wereld die een rolstoel voortduwt, de titel staat voortaan op naam van Andy Vanhaelewyn (46). De Ingelmunsternaar slaagde er vrijdag tijdens de marathon van de Nacht van Vlaanderen in Torhout in om een wereldrecord te breken. Samen met zijn ‘passagier’ Larissa Decoene (28) slaagde hij er in het bestaande record nog eens twintig minuten scherper te stellen. “En we hadden nog een extra reden om te vieren”, knipoog Andy.

Er namen nooit eerder zoveel mensen deel aan de Nacht van Vlaanderen, een wandel- en loopevenement in Torhout. Onder de 9.500 sportievelingen bevonden zich ook twee wereldrecordhouders, maar dat hadden Andy en Larissa op voorhand helemaal niet durven dromen. “Ik loop al jaren in clubverband bij de Atletiekvereniging Ingelmunster (AVI) en daar is Larissa trainster”, zegt hij.

“Ik had in het verleden al een paar keer solo meegedaan aan de marathon in Torhout en enkele andere loopwedstrijden. Het is pas eind vorig jaar dat ik eerder toevallig er aan dacht eens een extra uitdaging aan te gaan. Ik heb Larissa toen gevraagd om dit voorjaar deel te nemen aan de Brigandsloop en of ik haar zou mogen duwen. Die afstand was maar elf kilometer, maar we hebben de wedstrijd wel tot een goed eind kunnen brengen. Dat smaakte toen naar meer en zo is het idee gegroeid om aan de Nacht van Vlaanderen deel te nemen.”

Vertrouwensband

De twee kennen elkaar al enorm lang, zo blijkt. “Ik ben op mijn vierde beginnen lopen in de club”, zegt Larissa. “Dankzij mijn mama ben ik daar al op vroege leeftijd terechtgekomen. Toen Andy de vraag stelde, ben ik daar graag op ingegaan omdat er al een vertrouwensband was. In 2019 belandde ik door spîna bifida (een open rug – red.) in een rolstoel, maar mijn passie voor het lopen kon ik gelukkig nog verder zetten door training te geven aan de jeugd.”

“Ik vond zelf dat ik in vorm was, maar ik had absoluut geen idee dat ik mogelijk een wereldrecord kon vestigen”

Om zich passend voor te bereiden ging het duo samen trainen, al was het zware werk vanzelfsprekend voor Andy. “Zo hebben we deelgenomen aan de bedevaartsloop van Dadizele, die toch ook al 19 kilometer was. In aanloop naar de marathon hebben we dan enkele duurlopen ingelast en zowel enkele gezamenlijke trainingen met de club als enkele duotrainingen afgewerkt. Op de avond zelf ben ik er met een goed gemoed aan begonnen. Ik vond zelf dat ik in vorm was, maar ik had absoluut geen idee dat ik mogelijk een wereldrecord kon vestigen. Enkele andere mensen uit onze entourage hadden dat stiekem wel eens opgezocht, maar me niet verteld om me geen extra druk op te leggen…”

Na 3 uur, 5 minuten en 4 seconden was het zover en liep Andy met Larissa voorop in de rolstoel na nog enkele laatste plaatselijke rondes over de finish. “Op het eind was ik ‘piepedood’, maar Larissa heeft me er door gesleurd. Dankzij haar aanmoedigingen heb ik er nog een laatste lap op kunnen geven, al moest ik na de wedstrijd toch even naar de EHBO-tent omdat ik een te lage suikerspiegel had.”

“Andy wilde het toen bijna opgeven, maar ik heb hem kunnen motiveren om door te blijven gaan”

Vooral kilometer 32 bleek een cruciaal punt, beaamt Larissa. “Andy wilde het toen bijna opgeven, maar ik heb hem kunnen motiveren om door te blijven gaan. Halverwege had ik al eens gespiekt op mijn stopwatch en zag ik dat een record er echt in zat. Ik had op voorhand al gezien dat hij op training straffe tijden neerzette, maar we hadden voor die marathon samen nog nooit meer dan twintig kilometer afgelegd. Ik ben dan ook enorm trots op zijn prestatie en ben blij dat ik daar ook mijn steentje aan toe heb kunnen bijdragen.”

Extra feest

Het vorige record stond op naam van Lotte de Vet en Kimberly, die in maart vorig jaar 3 uur en 25 minuten over de marathon in Barcelona deden. “Dat ik er twintig minuten onder duik is mooi meegenomen en nu hoop ik natuurlijk dat het record lange tijd overeind blijft”, glimlacht Andy. “Het was voor mij ook nog extra feest. Ik en mijn vrouw Nathalie vierden vrijdag net onze 21ste huwelijksverjaardag. Het was toevallig 21 juni en we slaagden er ook nog eens in om als 21ste over de eindmeet te komen. Dat zal ik niet vlug vergeten”, glimlacht hij.

“Of we nu de smaak te pakken hebben? Eigenlijk wel”, zegt Larissa. “We denken stiekem al aan een wereldrecordpoging op de halve marathon, al moeten we de tijden nog eens bekijken. Al gaan we nu eerst genieten van dit record”, knipoogt ze.

Het duo zal woensdagavond tijdens de rust in de match van de Rode Duivels tegen Oekraïne op groot scherm in Ingelmunster door de gemeente gehuldigd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier