Al 13.500 personen konden ’s nachts dankzij RCK in een veilig bed slapen: “Capaciteit gezinsstudio’s verhogen”

Dakloze personen kunnen terecht in een gezinsstudio van het regionaal crisisnetwerk © Marc Wallican - W13
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Het Regionaal Crisisnetwerk in Zuid-West-Vlaanderen bestaat 30 jaar. Het RCK is minder bekend bij het grote publiek, maar daarom niet minder nodig: in 30 jaar registreerden de medewerkers ruim 13.500 overnachtingen voor personen in een crisissituatie die nood hadden aan een veilige plek. “Iemand die door intrafamiliaal geweld of relatieproblemen plots geen onderdak meer heeft, blijft dankzij RCK niet in de kou staan ’s nachts”, zegt coördinator Liesbet Benoit.

Gezinsstudio

Het RCK heeft op vijf locaties in de regio zogenaamde crisisbedden. Zo huurt het netwerk een studio bij woonmaatschappij SW+ en een kamer bij CAW Zuid-West-Vlaanderen en kan het een kamer gebruiken bij afwisselend ziekenhuis az groeninge Kortrijk en ziekenhuis OLV Lourdes Waregem. Daar staan twee bedden en kunnen er maximaal twee personen een nacht, of uitzonderlijk twee of drie nachten, blijven. “Omdat we de laatste jaren een toename zien in het aantal gezinnen in een crisissituatie is daar een gezinsstudio bijgekomen”, zegt Liesbet Benoit. “Daar kunnen maximaal vijf personen overnachten. In die grote studio kan een gezin indien nodig ook enkele weken blijven.”

RCK versterken

W13-voorzitter Philippe De Coene onderstreept daarom het belang van het RCK en wil het Regionaal Crisisnetwerk nog versterken. “Ook in de volgende beleidsperiode moeten we in de regio samenwerken om gezinnen in crisis op te vangen”, stelt hij. “We zullen onze capaciteit moeten verhogen, want er komt overal in Zuid-West-Vlaanderen helaas meer miserie naar boven.”

In de studio’s en de CAW-kamer zorgt RCK bovendien voor droge voeding, zoals beschuiten en noedels, en water en melk. In de ziekenhuiskamer wordt een broodmaaltijd voorzien. Zo kunnen personen in een crisissituatie nog iets eten als ze willen. Personen die langer in het RCK blijven, krijgen een pakket verse voeding van het W13-voedseldistributieplatform Food Act 13.

CAW en PZ VLAS als belangrijke partners

Enkel de hulpverlening kan dus mensen doorsturen naar het RCK. Politiezone VLAS neemt de telefoonpermanentie op zich. Medewerkers van het CAW Zuid-West-Vlaanderen gaan ‘s morgens altijd langs in de studio’s en kamers en bekijken welke mogelijkheden er qua hulpverlening zijn. “Voor complexe situaties organiseren we een multidisciplinair overleg. Dan sluiten ook bijvoorbeeld Groep Ubuntu, die expertise heeft rond personen met een beperking, en Kompas, met expertise rond drughulpverlening, aan op het overleg”, aldus nog Liesbet Benoit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier