Adinkerke krijgt groene doorgang met zitbanken en speeltoestellen

Er daagde heel wat volk op voor een zonnige opening. © Walter Carels CARELS PHOTOGRAPHY
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Achter de huizen parallel met de Stationsstraat is de voorbije maanden hard gewerkt aan de realisatie van de Groene Corridor, een recreatieve groene doorgang tot aan de spoorweg. Nu de werken achter de rug zijn, werd de Groene Corridor officieel geopend.

De Groene Corridor is aangelegd als recreatieve buurttuin en groene doorgang, op aangekochte gronden tussen de Stationsstraat en de Houtstraat. Na voorbereidende werken is op 19 oktober 2023 de eerste spade in de grond gestoken voor de aanleg ervan.

De vele (gezonde en inheemse) bomen die er stonden, zijn aangevuld met nieuwe hoogstammige fruit- en notenbomen, een heggenstructuur, enkele wadi’s (watergreppels) en patronen van gemaaid en ongemaaid gras. Zo kan er een boeiende en leerrijke plantenvariatie ontstaan. Centrale blikvanger is een zitmeubel, dat sociale ontmoetingen moet stimuleren. Daartoe dragen ook enkele losse picknickbanken, zitbanken en speeltoestellen bij. De pluktuin moet iedereen aanzetten om gezond te snoepen van het fruit.

Verkeersveiligheid

De Groene Corridor, met een veilige fietsverbinding tussen de spoorweg en de Noordhoekstraat, kadert perfect binnen de beleidsdoelstelling en het Project V4 (Verkeersveiligheidsplan voor Vriendelijk, Veilig en Vlot Verkeer. Fietsers kunnen via deze weg ide drukke Stationsstraat vermijden. Een betere mobiliteit voor de zwakke weggebruiker (veiliger en comfortabeler fiets- en wandelverkeer) is een van de 21 doelstelling die het beleid deze legislatuur wil realiseren.

De Groene Corridor voldeed aan verschillende vereisten om in aanmerking te komen voor een plattelandssubsidie van € 50.000, met de creatie van een groene ruimte die ontmoeting, spel en interactie mogelijk maakt, een vlotte wandel- en fietsverbinding vormt tussen de diverse wijken én een veilige bypass voor de Stationsstraat. de Het lokaal bestuur De Panne heeft deze subsidie ontvangen op basis van 3 belangrijke pijlers binnen de plattelandssubsidie.

Naar aanleiding van de uitbraak van de coronapandemie in 2020 keurde de Europese Raad een plattelandssubsidie als herstelinstrument goed. Er werden aanvullende middelen ter beschikking gesteld om de impact van de crisis en de gevolgen voor onder andere de landbouwsector en de plattelandsgebieden aan te pakken. Doel van het subsidieprogramma: de omgevingskwaliteit en vitaliteit van het platteland versterken door inhoudelijke en financiële ondersteuning te bieden bij het opstarten van waardevolle plattelandsprojecten.

Nieuwe speeltoestellen

Het terrein van de Groene Corridor werd ingericht met nieuwe speeltoestellen in duurzaam FSC-robiniahout. De speelelementen rondom de waterpartijen zijn gemaakt uit ter plaatse gerecupereerde stammen. Het straatmeubilair en de zitbanken zijn uniform met de andere groene zones binnen de gemeente. Er is ook nagedacht over het ecologische aspect. Voor het centrale wandel- en fietspad is een waterdoorlatende halfverharding in schelpenklei gebruikt en de valzones onder de speeltoestellen kregen een laag van 30 centimeter houtschors. De groenaanleg is een gevarieerde mix van grassen, bloemen, bomen en hagen, en er werden ook ‘wilde’ onderhoudsarme graszones gecreëerd.

Wim Janssens, schepen van Openbaar Domein: “Dit nieuwe park is een grote meerwaarde voor de buurtbewoners. Het is de derde investering in deze legislatuur waarbij we de leefbaarheid van de Adinkerkse woonwijken verhogen en zorgen voor een veilige fietsverbinding in het groen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier