26ste Avondcriterium aan vooravond van kermisweek: “Nieuw bloed zeker welkom”

Sidney White en Gilbert Vandromme organiseren het avondcriterium. © MD
Anton Peene Reporter

Op vrijdag 5 juli is er aan de vooravond van de Poperingse kermisweek voor de 26ste keer het avondcriterium voor eliterenners zonder contract en beloften. De organisatie is in handen van Gilbert Vandromme en Sidney White.

“Ik ben er al van in het begin bij als speaker en zit ongeveer 20 jaar in de organisatie”, zegt Gilbert Vandromme. “Waar we destijds met tien tot twaalf bestuursleden waren, blijven we nu nog met twee over. Voorzitter Sidney White en mezelf staan dit jaar in voor de organisatie. Extra helpende handen zijn zeker welkom, maar het is niet eenvoudig om nieuw bloed te vinden.”

Op vrijdag 5 juli is het zover. “Vroeger zaten we tijdens de kermisweek, maar toen was het dicht bij de interclub in Wingene. Daarom verschoven we naar de vooravond van de kermis.”

De koersformaliteiten vinden plaats in De Legen Doorn en in The Old Fiddler. “Het startschot wordt gegeven om 19 uur aan het einde van de Doornstraat. Er zijn 40 lokale ronden over een afstand van 69 kilometer. De omloop is niet te onderschatten, met de licht stijgende aankomstzone. We verwachten de aankomst rond 20.45 uur. De bekendste naam op de erelijst is Soudal Quick-Step-renner Tim Merlier. In 2009 zorgde de deelname van Frank Vandenbroucke voor een topeditie.”

Streekrenners

Dit jaar is het uitkijken naar verschillende renners uit de streek. “Denk maar aan Kjill Ampoorter, Simon Bril en John Ross Clauw. Kjill en Simon zijn eerstejaarsbeloften. Clauw won al acht keer bij de nevenbonden. Zij krijgen af te rekenen met Cédric Defreyne, Mathias Vanoverberghe, Rutger Wouters, de Nederlander Tom Vermeer, Kobe Vanoverschelde en andere kleppers. Rutger Wouters won dit jaar al elf keer en de Limburger is de laatste jaar trouw op post in Poperinge. Mathias Vanoverberghe komt zijn titel verdedigen. Hij won vorig jaar voor Arne Santy en Julien Vermote.”

50 deelnemers

“Elk jaar zijn er ongeveer 50 deelnemers. De meeste landgenoten zijn West- en Oost-Vlamingen. Er komen echter ook enkele Fransen, Britten en Australiërs”, aldus Gilbert (76), die dit jaar weer speaker zal zijn tijdens deze wielerwedstrijd. “De zomer is weer druk voor mij als speaker. Ik ben al 53 jaar speaker en hou ervan om de criteriums te becommentariëren. Ik ga al sinds mijn zesde nar de koers. Mijn ouders waren supporter van Daniël Carpentier, de vader van de overleden Minerva-zaakvoerder Filip Carpentier.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier