Wilfried Vandaele blijft populaire politicus ondanks aangekondigd afscheid: “Heb een heel goed gevoel”

© BELGA
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Burgemeester van De Haan, Wilfried Vandaele, kondigde zijn afscheid aan van de nationale politiek. Hij stond wel als lijstduwer op de West-Vlaamse lijst van N-VA voor het Vlaams Parlement en kon vanop de laatste plaats alsnog verrassend 10.168 voorkeursstemmen binnenhalen. Hij is daarmee nog altijd de 12de meest populaire politicus in West-Vlaanderen.

In De Haan zelf haalde de burgemeester met ruime voorsprong de meeste voorkeursstemmen binnen voor het Vlaams Parlement. 1.441 inwoners van de kustgemeenten kleurden het bolletje rood naast zijn naam. Hij is met zijn partij ook de duidelijke winnaar in zijn thuisgemeente en haalt zelfs een ruime voorsprong op Vlaams Belang met 32,35 procent van de stemmen. De partij gaat daarmee licht vooruit ten opzichte van de vorige verkiezingen. Vlaams Belang is wel de partij die de sterkste groei kan voorleggen in de kustgemeente. De partij haalt een score van 22,3 procent en stijgt met 7 procent. Vooruit landt als derde grootste in De Haan en gaat 2 procent vooruit. Open VLD strandt op de vierde plaats en verliest vergelijkbaar met de nationale trend 7,62 procent. Ook CD&V gaat er op achteruit met 3,45 procent en haalt nog 10,35 procent van de stemmen. Groen strandt op 5,38 procent van de stemmen gevolgd door pvda die 4,81 procent haalt, maar wel met bijna 2 procent groeit.

De resultaten voor de kamer verschillen een klein beetje. Ook hier is N-VA de grootste partij, gevolgd door Vlaams Belang en Vooruit. Open VLD doet het hier iets beter met 14,07 procent. CD&V doet het dan weer iets slechter met 8,15 procent.

Voorkeurstemmen

Burgemeester Wilfried Vandaele is tevreden met het resultaat. “Binnen N-VA heb ik derde meeste voorkeursstemmen. Dat was onverwacht, zeker omdat ik aangekondigd had dat ik niet meer zou zetelen. Ik heb ook een bescheiden campagne gevoerd. Maar ik ben tevreden, zowel over mijn persoonlijk resultaat als die van de partij in West-Vlaanderen en nationaal. Het is voor mij een mooi afscheid van de nationale politiek. Ik heb bewezen dat ik er nog sta. Dat was ook mijn bedoeling. Als ik nationaal nog goed scoor heb ik in Brussel nog altijd een vinger in de pap te brokken. Dat zal ook wel nog nuttig zijn voor de lokale dossiers.”

Het resultaat stemt de burgemeester positief richting de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. “Er is natuurlijk een verschil met oktober, maar het zou erger zijn mocht het omgekeerd zijn. De reacties aan het stemlokaal waren ook positief, met name over het gemeentebeleid. Daardoor heb ik wel een goed gevoel. Mensen steunen het beleid in De Haan.”