Na de verkiezingen: Vlaams Belang scoort nu al sterk in Lendelede

Jo Vansteenkiste en Sofie Cleve van Vlaams Belang. Allebei deden ze het bijzonder goed. © Frank Meurisse

De Lendeleedse kandidaten scoorden goed in de Vlaamse en federale verkiezingen. Daan Mostaert deed het als 25-jarige heel goed en kreeg voor de CD&V in eigen gemeente op de Vlaamse lijst 523 voorkeurstemmen, Jo Vansteenkiste kreeg op de Kamerlijst 466 voorkeurstemmen in Lendelede. Toch opmerkelijk dat Vlaams Belang, dat nog niet in de gemeenteraad vertegenwoordigd is, goed scoort in Lendelede en daarmee de West-Vlaamse en Vlaamse trend van de partij volgt

1. Jong geweld als stemmenkampioen

N-VA behaalde in Lendelede 23,7 % federaal en 21,8 Vlaams. CD&V respectievelijk 17,7 en 25,6 %,Vlaams Belang 29,6 en 28,6 % en Vooruit 14,3 en 11,2 %. Het was toch even uitkijken hoe Daan Mostaert, Lendelede’s jongste schepen voor de CD&V, zou scoren op de Vlaamse lijst. En hij deed dat bijzonder goed. “Ik ben alvast tevreden met 4.559 stemmen en zeker mijn 523 voorkeurstemmen in Lendelede”, zegt Daan. “Daarmee ben ik de stemmenkampioen in onze gemeente. Dat de kandidaten van het Vlaams Belang heel wat stemmen halen over de rest van West-Vlaanderen verbaast me niet gezien de ‘winning mood’ van die partij. Ik kijk nu al vol vertrouwen uit naar de komende gemeenteraadsverkiezingen.”

2. Nationale trend wordt gevolgd

Jo Vansteenkiste van Vlaams Belang haalde voor de Kamer in de kieskring 8.410 stemmen, 1.343 in het kanton Kortrijk en 466 in Lendelede. “Met de 1.343 ‘kantonstemmen’ was ik zondag van 21 tot 1 uur zelfs verkozen, maar door de lijststemmen ging die plaats uiteindelijk naar Kurt Ravyts. Het Vlaams Belang scoorde voor de Kamer trouwens 29,6 % in Lendelede en dat is een stuk meer dan het Vlaamse percentage.”

Sofie Cleve, ondervoorzitter van de Vlaams Belang-afdeling, behaalde 8.524 voorkeurstemmen. “Van de Lendeledenaren kreeg ik er 203 en ik ben daar uiteraard als minder bekend tevreden mee. Toen ik aan mijn campagne begon, wist ik zelfs niet eens wat ik mocht verwachten. Zondag was ik net als Jo tot op bijna het laatste moment nog verkozen, maar moest door de lijststemmen de zetel aan Carmen Ryheul laten. In totaal kregen we in Lendelede voor het Vlaams Parlement 1.183 stemmen wat neerkomt op 28,60 % en springen daarmee ruim over het CD&V. We hopen dat door te trekken naar de gemeenteraadsverkiezingen.”

Liesbeth D’Hondt, ook een jonge nieuwkomer, behaalde als 9de op de opvolgerslijst van het Vlaams Parlement op de N-VA-lijst toch nog 3.740 stemmen. “In het kanton behaalde ik 643 voorkeurstemmen en van de Lendeledenaren waren er dat 114. Ik ben heel blij dat ik van absoluut geen topplaats en als nieuwkomer zo goed scoorde. Op de opvolgerslijst stijg ik van de 9de naar de 5de plaats. Ik kijk nu met veel vertrouwen uit naar de komende gemeenteraadsverkiezingen, maar dat is nu even afwachten hoe de kaarten daar zullen geschud worden in onze gemeente.

3. Verrassingen op lokaal niveau?

Naar de komende gemeenteraadsverkiezingen is het in Lendelede ongetwijfeld koffiedik kijken wie of wie met wie zal besturen. Het Vlaams Belang zal daar ongetwijfeld een rol van betekenis in spelen. Maar als niemand met die partij wil besturen, zoals dat op nationaal niveau is, zal die score niet kunnen verzilverd worden. N-VA-voorzitter Bart De Wever zei zondag trouwens dat hij lokale N-VA-afdelingen niet wil zien samenwerken met het Vlaams Belang. Maar afwachten is de boodschap en het lokaal niveau is vaak iets totaal anders dan het nationaal niveau. Verrassingen zijn niet uitgesloten, zagen we zondag!

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees