Tieltse zesdejaars krijgen pittig politiek debat voorgeschoteld

© SV
Redactie KW

Zeven kopstukken van evenveel partijen kruisten dinsdag in de Tieltse Europahal de degens. Natalie Eggermont (PVDA), Jeremie Vaneeckhout (Groen), Melissa Depraetere (Vooruit), Brecht Warnez (CD&V), Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en Sander Loones (N-VA), Brecht Warnez (CD&V) en Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) bogen zich over het lerarentekort, de rijkentaks, de splitsing van België, migratie, elektrisch rijden en de houding van ons land tegenover de buitenlandse politiek. Vlaams Belang en Vooruit, de twee partijen die ook het hardst met elkaar in de clinch gingen tijdens het debat, wisten de leerlingen het meest te overtuigen.

Zowel voor als na het debat konden de aanwezige leerlingen via hun smartphones stemmen op één van de zeven aanwezige partijen. Dat leverde opvallende cijfers op. Niet alle resultaten kwamen door, maar er is wel een duidelijk trend zichtbaar. Vlaams Belang was voor het debat de grootste partij en bleef dat ook na afloop, maar meest in het oog springend is echter de forse sprong van Vooruit, dat van 13 naar 27 procent stijgt. Dat die twee partijen het meest wisten te overtuigen wordt ook bevestigd door de leerlingen zelf.

“Ik had niet verwacht dat het er zo fel aan toe zou gaan”, reageren vier jongens van Handelsinstituut Regina Pacis. “Maar daar zie je ook wel aan hoe gedreven de politici zijn en hoe hard ze geloven in hun standpunten. En dat maakt het alleen maar interessanter.” De vier leerlingen, die liever hun namen niet in de krant zien, geven wel mee dat ze zowel voor als na het debat op Vlaams Belang stemden. “Wouter Vermeersch en Sander Loones waren de beste”, klinkt het. Een aantal andere studentes van De Bron deelt die mening niet. “Af en toe leek het alsof er een bende kleuters ruzie aan het maken was”, klinkt het. “Het was toch even schrikken om volwassen mensen zo tekeer te horen gaan. Wie er voor ons gewonnen heeft? Melissa Depraetere was veruit de sympathiekste. Zij heeft voor mij dit debat gewonnen. CD&V vond ik dan weer wat minder uit de verf komen. Inhoudelijk kan ik me dan weer het best vinden bij Open Vld. Op wie ik straks ga stemmen? Dat hou ik liever voor mezelf.”

Racistische uitspraken

Zeker op het einde van het debat ging het er inderdaad fel aan toe. Zo haalde Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) de racistische uitspraken van Conner Rousseau even aan, waarop Melissa Depraetere (Vooruit) en Vincent Van Quickenborne fors in de tegenaanval gingen. Depraetere counterde door te zeggen dat ‘er een groot verschil is tussen racistische uitspraken tijdens een zatte avond en het publiek verdedigen van dat soort zaken.’ Daarop gooide ze de banden van Filip Dewinter met China op tafel. Net toen die discussie helemaal uit de hand dreigde te ontsporen sloot gewezen VRT-journalist en moderator Johny Vansevenant, die de teugels trouwens anderhalf uur lang stevig in handen hield, het debat af.

Het debat was een initiatief van scholengemeenschap Molenland. Algemeen directeur Carine Van Damme spreekt van een geslaagde namiddag. “Als scholengemeenschap vinden we het belangrijk om een genuanceerd beeld te schetsen van de standpunten van de partijen. Per slot van rekening zijn onze leerlingen de burgers van de toekomst. Of het een grote invloed op hun stemgedrag zal hebben? Daar kan ik niet op antwoorden. Maar ik ben er heel zeker van dat ze dit debat op z’n minst in het achterhoofd gaan houden als ze straks voor het eerst in het stemhokje staan.” (SV)