Partij BLANCO klokt af op 1 procent: “Nu hebben we een basis om op te bouwen”

Ewout Ramon. © GF
Philippe Verhaest

De nieuwe part BLANCO haalt 1 procent van de stemmen in West-Vlaanderen. “Een topresultaat”, stelt lijsttrekker Ewout Ramon. “Binnen vijf jaar staan we er opnieuw.”

De partij BLANCO is ontstaan uit een burgerinitiatief, nadat er na de verkiezingen van 2019 vastgesteld werd dat bijna 20 procent van alle stemgerechtigden niet vertegenwoordig werden in het parlement. Ze stemden blanco, dienden een ongeldig stembiljet in, bleven thuis of kozen voor een partij die onder de kiesdrempel bleef.

“Zij werden dus niet gezien en gehoord in het parlement”, stelt Ewout Ramon. Partij Blanco wil daar verandering in brengen. “Door op ons te stemmen, kan je kiezen voor een niet-toegewezen zetel.”

Start van mooi verhaal

Die keuze viel bij 1 procent van alle stemgerechtigde West-Vlamingen in de smaak. “Een zeer goed resultaat”, stelt Ramon. “Ik vind het ongelooflijk dat we dit bereikt hebben. We hadden geen kopstukken, geen middelen en geen geschiedenis. Volgens de FOD Binnenlandse Zaken zijn we de eerste partij die hier in geslaagd zijn. Terwijl we amper media-aandacht hebben gekregen.”

Ramon beschouwt deze 1 procent als de start. “Nu hebben we een basis om op te bouwen, want ons verhaal stopt hier niet. Binnen vijf jaar staan we er weer. Als we alle ongeldige en blanco stemmen van deze kiesronde hadden gekregen, dan zaten we nu al boven de kiesdrempel. De komende jaren willen we verder aan de weg timmeren en onze naambekendheid vergroten. Zo willen we ons doel bereiken.”

Lees meer over: