Van de Bissegemse majorettes naar het Vlaams Parlement: Sarah T’Joens kan het nog steeds niet geloven

Sarah T’Joens: “Naar de gemeenteraadsverkiezingen toe moeten we met onze voetjes op de grond blijven.” © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Met haar tweede plaats op de lijst van Vlaams Belang is Sarah T’Joens (32) uit Geluwe verkozen voor het Vlaams Parlement. “Ik kan het nog altijd niet geloven”, klinkt het woensdag. “Ik zie het als een beloning voor mijn inzet de afgelopen drie jaar voor de partij. Ik was zeer verrast door het aantal voorkeurstemmen die ik in onze provincie kreeg, maar het doet deugd.”

Haar roots liggen in Bissegem, waar ze naar de toenmalige lagere school Sint-Vincentius ging. Vader Jean-Pierre en moeder Rita zetten zich in voor de drumband Jong en Moedig. “Die bestaat nu niet meer”, vertelt Sarah. “Ik ben er zeven jaar heel graag majorette geweest.” Opa Lucien zaliger was in Heule smid en tientallen jaren vrijwillig brandweerman. “Hij was in Heule zeer goed gekend”, vertelt Sarah. “De oude garde daar zal mijn opa herinneren als een echte volksmens. Hij zou heel fier zijn geweest op mijn verkiezingsuitslag.”

Het secundair onderwijs volgde ze aan Spes Nostra in Heule in de richting Handel. Nadien trok Sarah naar de hogeschool Howest in Kortrijk om er toerisme en recreatiemanagement te studeren. “Ik koos voor die richting omdat culturen en talen me boeiden”, klinkt het. “Wat er gebeurt in de wereld, heeft me altijd geïnteresseerd.”

Cruise

“Nadat ik was afgestudeerd ging ik werken voor de cruisemaatschappij waar ik stage had gedaan. De job was echter een administratieve functie en ik miste het sociaal contact en de communicatie met mensen. Om meer onder het volk te komen, werd ik vertegenwoordiger. Ik werkte vijf jaar voor een bouwfirma, mijn regio was Midden-West-Vlaanderen: van Ieper tot Roeselare en nog een stuk van de regio Tielt. Ik heb nu dus ontslag genomen, maar mijn werkgever en ik gingen in een heel goede verstandhouding uit elkaar. Mijn baas zei dat de deur altijd blijft openstaan voor mij en dat was wel leuk om te horen.”

Niet gevraagd

Tijdens de campagne bleef Sarah werken en was het heel hectisch. “Het was thuis komen, eten maken voor mijn gezin en dan de baan op om campagne te voeren en vergaderingen bij te wonen”, blikt ze terug. Vlaams Belang gaf haar alvast een mooie kans als nieuwkomer. “Neen, ik werd door niemand gevraagd maar nam het heft zelf in handen”, vertelt Sarah. “Op een dag stuurde ik een mail naar ons provinciaal secretariaat. Er was hier wel een plaatselijke afdeling, maar die was een beetje doodgebloed.”

“Ik doe dit niet voor het geld. Ik weet zelfs niet hoeveel ik als parlementslid ga verdienen”

“Ik kwam in contact met huidig voorzitter Rudy Denys en samen zochten we meer volk. Op een dag vroeg men of ik belangstelling had om op de lijst te staan, zonder te communiceren over de plaats. Het gaat bij ons immers niet over de postjes. Die tweede plaats was once in a lifetime. Zo’n kans kon ik niet laten schieten. Ik doe dit niet om het geld. Ik weet zelfs niet hoeveel ik als parlementslid ga verdienen.”

Verandering

“Ik doe het voor de standpunten van het Vlaams Belang, mijn ideologie en de mensen. Zowel nationaal als lokaal zijn de mensen het beu en gaan ze op zoek naar verandering. Naar de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober toe moeten we met onze voetjes op de grond blijven. Die verkiezingen zijn helemaal anders en het is hopen dat de kiezers in ons blijven geloven tot en met de gemeenteraadsverkiezingen. Dat vertrouwen moeten we behouden en proberen te versterken.”

Voor de komende verkiezingen wordt Sarah T’Joens lijsttrekker in Wervik. “Als ik de kans krijg om in de gemeenteraad te zetelen, dan wil ik met alle partijen babbelen”, blikt ze vooruit. “Met de neuzen in dezelfde richting en allemaal aan hetzelfde zeil trekken. Persoonlijk vind ik dat heel belangrijk.”

Trein of auto

Richting Brussel wordt het kiezen tussen de trein of met de auto. “Ik zal het allebei een kans geven en zien wat het best werkt voor mij”, zegt Sarah over de keuze voor de verplaatsing. “In de auto kom ik tot rust, met wat muziek. Pendelen met de trein zal me het voordeel geven dat ik kan werken in de trein, dan is dat bijvoorbeeld een uur werk dat ik thuis niet meer moet doen.”

“We willen tussen het volk blijven staan en ik denk dat dit onze sterkte is. Naar de gemeenteraadsverkiezingen toe zullen we vanaf nu geen moment stil zitten. Nu gaan we de mensen opzoeken die belangstelling toonden om op onze lijst te staan en dan gaan we alweer campagne voeren. De kiezer heeft zondag laten blijken dat hij of zij een rechtse Vlaamse regering wil en ik denk dat zich dat voor de gemeenteraadsverkiezingen zal doortrekken.”