“Reacties op straat waren minder hard dan op tv”: Jasper Pillen (Open VLD) trekt heel vroeg naar stembus

Jasper Pillen en zoontje Victor waren er vroeg bij om te stemmen. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Jasper Pillen (40), lijsttrekker op de Vlaamse lijst voor Open VLD, was er zondagmorgen heel vroeg bij. Omstreeks 8.30 uur trok hij samen met zijn oudste zoon Victor (6) naar de stembus in sporthal De Arend in Koolkerke.

“Het is de eerste keer dat hij bewust een verkiezing meemaakt, hij begint te beseffen over wat het allemaal gaat, en ik vind het wel fijn om dit samen te kunnen doen en hem hierin te betrekken”, vertelt een ogenschijnlijk rustige Jasper Pillen. “Nadat ik gestemd heb, blijf ik hier in Koolkerke nog enkele uren rondhangen. Dat is een traditie van mij. Daarna ga ik naar het schoolfeest van mijn kinderen. Om de stress tegen te gaan? Neen, om mijn kinderen aan het werk te zien. Het is de voorbije maanden druk genoeg geweest. Ik zal blij zijn dat ik vandaag bij hen kan zijn. Eenmaal de resultaten binnenlopen, trek ik naar ons provinciaal hoofdkwartier in Park Rodenbach in Roeselare en daarna ga ik, samen met onze federale lijsttrekker Vincent Van Quickenborne, naar Brussel.”

“Hoe ik terugkijk op de voorbije campagne? Dat er een schril contrast is tussen wat je op televisie ziet en hoort en hoe het er in de échte wereld aan toegaat. Ik zag op tv hoe zelfs het geslacht van een persoon betwist werd – wat voor mij van een ongelofelijke onbeschoftheid getuigt. Op de markten en tussen de mensen hoorde ik al zulke dingen niet. Er merkte geen enkele vorm van agressie of verbaal geweld. Integendeel. Het was veel minder hard dan ik gevreesd had. En dat is hoopgevend.”

“Wanneer ik straks tevreden zal zijn? Als de stembussen gesloten zijn en de resultaten binnenkomen. Een aantal zal ik er niet op kleven, want als nieuwe lijsttrekker start ik immers van nul.”