Opnieuw zetel in Vlaams Parlement voor Maxim Veys (Vooruit): “Dankzij de Kortrijkzaan”

“Net als 5 jaar geleden was het nagelbijten”, zegt Vlaams parlementslid Maxim Veys. “Ik voel mij een beetje Indiana Jones: ik ben een number-cruncher.” © JS
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Voor Kortrijks gemeenteraadslid Maxim Veys was het net zoals in 2019 tot op het laatste moment nagelbijten, maar uiteindelijk haalde het Vlaams parlementslid een verlenging van zijn mandaat binnen. “Ik ben ook zeer trots op Nawal Maghroud, die als debutant uitstekend heeft gescoord.”

1.477 stemmen op overschot: dat scheelde weinig. Zowel partijgenoten Steve Vandenberghe als Vanessa Vens scoren met respectievelijk 8.351 en 8.432 voorkeurstemmen iets beter dan gemeenteraadslid voor Vooruit Maxim Veys (7.298 voorkeurstemmen). Maar als derde op de lijst kreeg het Vlaams parlementslid voldoende stemmen uit ‘de pot’ om zijn totaal aan te dikken en zijn mandaat in het Parlement te verlengen.

“In totaal haal ik dus 9.788 stemmen”, zegt Veys. “Waarvan 1.544 in stad Kortrijk. De Kortrijkzaan heeft mij dus mede naar het Vlaams Parlement gestuurd. Nu, ik ben wel heel tevreden hoor. In Kortrijk halen we met onze partij ook goeie scores. Ikzelf sta daar op de vijfde plaats, Philippe De Coene (die lijstduwer was op de Europese lijst, red.) zelfs derde. We gaan er ook in alle West-Vlaamse gemeenten op vooruit.”

Number-cruncher

Toch was het lang nagelbijten voor de Vooruit-politicus, die zondagavond eerst net wel uit de boot leek te vallen. “Net als 5 jaar geleden (lacht). Ik voel mij een beetje Indiana Jones: ik ben een number-cruncher. De Brugse stemmen zijn laat binnengelopen en die hebben het gedaan.”

“Stel dat voorzitter Melissa Depraetere minister zou worden, komt haar plaats in het Parlement vrij. En met Axel Weydts staat er in Kortrijk alvast een ambitieuze eerste opvolger klaar. Dan zouden we met drie zijn in het Parlement”

Veys trekt dus opnieuw naar het Vlaams Parlement. Deze keer wordt hij vergezeld door Kortrijks nieuwkomer Nawal Maghroud, die als debutant op de tweede lijstplaats stond en 6.429 stemmen haalde. “Ik ben ook content voor Nawal, als debutant is dit een zeer sterke score. En wie weet komt er wel een derde Kortrijkzaan bij. Stel dat voorzitter Melissa Depraetere minister zou worden, komt haar plaats in het Parlement vrij. En met Axel Weydts (schepen voor Vooruit in Kortrijk, red.) staat er alvast een ambitieuze eerste opvolger klaar.”

Betaalbaar wonen

Het Kortrijks parlementslid profileerde zich in zijn eerste mandaat vooral als energieke tegenstander van het woonbeleid van minister Matthias Diependaele (N-VA), die het met 47.001 stemmen ook goed deed als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in Oost-Vlaanderen. “Zelf ga ik ook de volgende jaren opnieuw op dezelfde nagel kloppen: wonen moet betaalbaar worden. In een volgende Vlaamse regering moet er op dat vlak echt wel beter beleid komen.”