“Ook in Kortrijk winnen we duidelijk”: Axel Ronse (N-VA) wil derde hond zijn in burgemeesterskwestie

Axel Ronse zal niet langer in het Vlaams Parlement maar in de Kamer van Volksvertegenwoordigers te vinden zijn. © BELGA
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Kortrijks schepen Axel Ronse zag hoe zijn partij N-VA op Vlaams en Federaal niveau de verkiezingen won. Ook in Kortrijk zijn de Vlaams-nationalisten duidelijk de grootste. “Ik heb me gestoord aan de opiniemakers die het steeds maar over twee kandidaat-burgemeester voor de Open VLD hadden”, zegt een opgeluchte Ronse.

De peilingen hadden het anders aangegeven. Vlaams Belang zou deze verkiezingen winnen en N-VA naar het achterplan duwen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

“Ik ben eerlijk gezegd ongelooflijk opgelucht”, zegt Axel Ronse, die met zo’n 5.011 voorkeurstemmen als derde op de N-VA-lijst verkozen is geraakt in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

“Gisteren had niemand een cent voor onze kansen gegeven. Een sterke score voor de N-VA is essentieel om ons land in een andere plooi te leggen. Ik hoorde het op alle markten waar ik de afgelopen maanden langskwam: mensen die schrik hadden om op het eind van de maand niets over te houden.”

Enkel democratische coalitie

Ronse ziet een ‘oorverdovend signaal’ van de kiezers. “De West-Vlamingen hebben vandaag vooral gestemd voor meer socio-economische maatregelen. Mensen moeten nu geactiveerd worden om onze welvaart te beschermen.”

“Vlaams Belang heeft op basis van de peilingen trouwens altijd gepretendeerd de grootste te zijn in Kortrijk. Ik denk dat het nu ook voor de twijfelaars duidelijk is dat dat niet het geval is”

Zijn collega in de Kortrijkse gemeenteraad Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) vond dat er nu een historische kans is voor de V-partijen (N-VA en Vlaams Belang, red.). “Ik denk dat mijn voorzitter zeer duidelijk geweest de afgelopen week”, maakt Ronse zijn standpunt duidelijk.

“Het politieke puzzelwerk start vanaf morgen. Er zijn grondige hervormingen op de arbeidsmarkt nodig, en we moeten de migratietanker keren. En ik denk dat we op Vlaams niveau vooral naar democratische partijen moeten kijken voor een mogelijk coalitie.”

Derde hond

De afgelopen maanden heeft Axel Ronse zich gestoord aan het burgemeestersdebat. De Kortrijkse gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober zouden zo een duel worden tussen Ruth Vandenberghe (Open VLD) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Nu N-VA in Kortrijk de grootste partij werd, legt hij zijn ambitie nog eens op tafel.

“Ik heb me vooral geërgerd aan de framing van bepaalde opiniemakers. Na deze uitslagen moeten we concluderen dat ook N-VA een duidelijke rol zal spelen. Op 13 oktober zal het niet enkel om twee personen draaien, dat is zeker. Vlaams Belang heeft op basis van de peilingen trouwens altijd gepretendeerd de grootste te zijn in Kortrijk. Ik denk dat het nu ook voor de twijfelaars duidelijk is dat dat niet het geval is”, besluit Ronse.