Hilde Crevits strijdvaardig om verder te gaan: “Ik kan toch niet bijna 78.000 mensen laten zitten”

CD&V-kopstuk Hilde Crevits had zondag vertrouwen in een goed resultaat voor haar en haar partij. In Spiere-Helkijn maakte ze die ambities waar. © Johan Sabbe
Camille Jonckheere

Hilde Crevits (CD&V) is opnieuw het West-Vlaamse stemmenkanon, al moet ze het met meer dan 50.000 voorkeurstemmen minder doen. Toch blijft zij de sterke figuur in onze provincie en is ze ook de sterkste vrouw op Vlaams niveau bij de verkiezingen voor het Vlaams parlement. “Bijna 78.000 mensen hebben mijn bolletje aangeduid. Het zou een steek zijn naar hen toe als ik me niet verder zou engageren.”

Hilde Crevits uit Torhout, het West-Vlaamse boegbeeld van de CD&V wist gisteren op de verkiezingsdag maar liefst 77.533 voorkeurstemmen te verzamelen. Daarmee is ze opnieuw de stemmenkampioen in West-Vlaanderen, al moet ze het met een pak stemmen minder doen. In totaal heeft ze 53.379 voorkeurstemmen minder dan bij de parlementsverkiezingen in 2019.

Bekijk alle verkiezingsresultaten via deze link.

“Er werden bij de verkiezingen gisteren sowieso minder voorkeurstemmen uitgedeeld dan bij de vorige editie. Het zijn er bij mij heel wat minder dan de vorige keer en dan verwacht. Maar ik ben zeer blij dat ik nog steeds de absolute topscoorder ben in onze mooie provincie. En dat ondanks het verlies van onze partij in West-Vlaanderen. Dat persoonlijke vertrouwen van de mensen maakt me zeer trots”, reageert Crevits voor het eerst na een drukke dag.

Derde populairste

Op Vlaams niveau blijft Crevits duidelijk doorwegen. Ze staat op de derde plaats na Jan Jambon (N-VA) met 97.780 voorkeurstemmen en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) met 153.596 stemmen. “De verkiezingen zijn nog maar een dag gepasseerd, maar ondertussen kijken we al volop vooruit met onze partij. N-VA krijgt als grootste partij het initiatief om iedereen te contacteren om een regering te vormen.”

“Het vuur brandt nog zeker en vast bij mij en de mensen hebben vertrouwen in mij om opnieuw een stap verder te zetten”

“Bijna 78.0000 mensen hebben mijn bolletje ingekleurd en hebben het vertrouwen in mij om opnieuw een stap verder te zetten. Het zou een steek zijn naar hen toe als ik er niet verder voor zou gaan. Het vuur brandt nog zeker en vast bij mij en het vertrouwen van de partij is er ook nog. Nu wordt het afwachten op een telefoontje van De Wever.”

Crevits is ook de best scorende vrouw op de verkiezingslijsten voor het Vlaams parlement. Zuhal Demir volgt pas op de zesde plaats met 65.973 voorkeurstemmen na Conner Rousseau en Jos D’Haese. Voor het federaal parlement behaalt Melissa Depraetere uit Harelbeke een mooi resultaat met 63.705 voorkeurstemmen in West-Vlaanderen.

Partijresultaten niet zoals verwacht

Crevits is over het algemeen tevreden met haar persoonlijke resultaat. Dat van de partij CD&V valt wat tegen. “Als we over alle provincies heen kijken naar de CD&V, dan zie je dat we in West-Vlaanderen de beste score blijven halen. Dat is goed, maar we hebben niet kunnen vermijden dat we een zetel verloren in West-Vlaanderen.”

“De mensen hebben hun stem laten horen en daar moet je respect voor hebben, ook als het wat minder is voor ons”

“Deze campagne was voor ons heel bijzonder en zeker niet eenvoudig”, geeft Crevits toe. “We zaten met dossiers, zoals Ventilus en het stikstofakkoord, die zeker niet evident zijn. Maar gisteren was het feest van de democratie en hebben de mensen hun stem kunnen laten horen en daar moet je respect voor hebben. Ik ben vooral blij dat we stand houden in onze provincie. Het vertrouwen binnen onze partij is er zeker om er volop voor te gaan”, besluit Crevits.

Lees meer over: