Heulenaar Matti Vandemaele (Groen) mag naar de Kamer: “Toch beetje gevierd”

Groen-lijsttrekker Matti Vandemaele werd niet warm van de verkiezingsuitslag van zijn partij, maar is wel verkozen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. © KD
Jules Fremaut

Matti Vandemaele, gemeenteraadslid voor Groen en adjunct-kabinetschef van Petra De Sutter, zetelt vanaf vier juli in het federaal parlement. ‘We gaan de komende weken de commissies en thema’s verdelen en daarna wordt het studeren. Je kan maar goed werk leveren als je de materie in de vingers hebt,’ klinkt het gemotiveerd bij de Heulenaar, die in 2019 nog de Europese lijstduwer was.

Vandemaele haalde in totaal 5.357 (891 in Kortrijk) voorkeurstemmen, een paar honderd minder dan het nummer twee Silke Beirens, maar raakte toch verkozen. “Het was wel erg spannend, maar uiteindelijk is het toch gelukt. Groen verloor hier en daar wat zetels, maar niet in West-Vlaanderen. Het was pas laat op de avond toen ik zeker was van mijn zetel en dan hebben we toch nog een beetje gevierd”, vertelt Vandemaele.

Kleinste partij

In Vlaanderen is Groen nu de kleinste partij, en lokaal laat het van zijn pluimen. Door de sterke groei van PVDA, scoorde Groen het slechtst in Kortrijk tijdens deze verkiezingen. Zorgen om de gemeenteraadsverkiezingen van oktober maakt Vandemaele zich echter niet. “Dit waren bovenlokale verkiezingen en ik zou de resultaten niet zomaar doortrekken naar het lokale niveau. Tot nader order heeft Groen vier gemeenteraadsleden in Kortrijk en PVDA nul. Lokaal wordt er vaak anders gestemd dan bij nationale verkiezingen. Maar het blijft pijnlijk dat de extreme partijen (rechts en links) het zo goed doen”, vervolgt hij.

Hoewel Groen Kortrijk nu dus een nationaal politicus in de rangen heeft, blijft gemeenteraadslid David Wemel lijsttrekker. “David Wemel zal de lijst trekken. Mijn plaats ligt nog niet vast maar zal wellicht eerder ondersteunend zijn. Ik ben ondertussen tien jaar gemeenteraadslid en zelfs vanuit de oppositie heb ik heel wat voorstellen kunnen doen die ondertussen werden uitgevoerd. Groen heeft de traditie om niet alle ‘zitjes/macht’ te concentreren bij enkele mensen maar om te verdelen”, besluit Vandemaele. Op 4 juli legt Vandemaele de eed af en mag hij zich als eerste Heulenaar in bijna veertig jaar Kamerlid noemen.