Eva Ryde (N-VA) neemt Iepers zitje over van Emmily Talpe (Open VLD): “Mijn handen jeuken al om aan de slag te gaan”

Eva Ryde is de alleenstaande mama van Sem en Wannes: “Het gezinsleven is ondertussen wel afgestemd op mijn onregelmatige uren.” © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In het Vlaams Parlement zal Eva Ryde (N-VA) het Ieperse zitje overnemen van Emmily Talpe (Open VLD). De huidige Ieperse schepen van onder andere Financiën en Sociale Zaken beseft dat haar verkiezing veel verantwoordelijkheden met zich meebrengt. “Voor heel de Westhoek is het belangrijk dat de grieven tot in Brussel geraken”, zegt ze.

Eva Ryde (N-VA) stond op de tweede plaats van de West-Vlaamse N-VA-lijst voor het Vlaams Parlement. De kans was dan ook groot dat ze haar parlementszitje zou binnenhalen, al volgde ze zondag de bekendmaking van de resultaten toch met een bang hartje. “Zondag volgde ik de verkiezingen in Brussel, samen met alle nummers 1 en 2 van heel Vlaanderen”, vertelt het toekomstig Vlaams Parlementslid. “Toen duidelijk werd wat het resultaat was, zijn we afgezakt naar Roeselare. Rond 22.45 uur zijn we daar gearriveerd om met de andere West-Vlaamse kandidaten nog feest te vieren tot in de laatste uurtjes.”

Nu de buit binnen is, kan ze zich volop klaarstomen voor haar nieuwe job. “Ik ben zeer enthousiast, maar ik besef ook zeer goed dat het geen licht engagement is. Ik ben vooral heel dankbaar om die kans te krijgen. Mijn handen jeuken om aan de slag te gaan”, klinkt het.

N-VA deed het immers beter dan verwacht en voorspeld werd in de peilingen. “Ik denk dat het gezond is om niet uit te gaan van een zekerheid. Het is de kiezer die beslist. Zo is nog maar eens bewezen dat peilingen niet altijd kloppen. Je bent maar zeker wanneer alle stemmen geteld zijn”, aldus Eva Ryde, die de afgelopen dagen nog niet veel rust kende. “Ik ben nog altijd schepen in Ieper en voorzitter van allerlei entiteiten, dus voor mij waren de eerste dagen na de verkiezingen vooral aan de slag zijn voor Ieper, na slechts een paar uurtjes slapen. Juni is immers een heel drukke maand voor allerlei organisaties waarbij ik betrokken ben, met algemene vergaderingen en jaarrekeningen die moeten besproken worden. Mijn kinderen zijn er trouwens ook nog. Op dit moment zijn we ons praktisch aan het organiseren. Er is ook al een eerste overleg geweest met de verkozenen.”

Enthousiast team

Ook het campagne voeren was heel intensief. “De afgelopen twee maanden ben ik niet veel thuis geweest. Veel de baan op, veel gesprekken, veel ontmoetingen… Ik heb alle kanten van de provincie gezien. Dat gebeurde wel met een enthousiast team. Misschien hebben de slechte peilingen gezorgd voor extra inzet en extra samenwerking in de ploeg? De sfeer zat goed, dus het was heel aangenaam om dat samen met de andere West-Vlaamse kandidaten te mogen doen.”

“OKTOBER? DAAR IS HET NOG TE VROEG VOOR

Ondertussen blijft het onduidelijk wat de plannen van Eva Ryde zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Haar N-VA stapt mee in de stadslijst Team Ieper, maar Ryde was zelf de grote afwezige op de voorstelling van die lijst. Eerder ontkende ze in deze krant al dat ze plannen heeft voor een eigen lijst. Maar wat zijn haar plannen dan wel? “Het is nog te vroeg om daarover te praten”, reageerde ze zondagavond meteen na haar verkiezing. “Eerst willen we even genieten van dit resultaat.” (KPL)

De Ieperse burgemeester Emmily Talpe (Open VLD) verloor haar zitje in het Vlaams Parlement. Dat betekent dat Eva Ryde straks als enige vertegenwoordiger de belangen van Ieper moet behartigen. “Dat brengt inderdaad veel verantwoordelijkheid met zich mee. De kleuren mogen gerust doorbroken worden als je je streek vertegenwoordigt. Dan is het belangrijk om op te komen voor alle besognes en niet te kijken naar je eigen thema’s alleen. Ik wil samenwerken met iedere vertegenwoordiger of organisatie. Dat was op zich wel al aanwezig en nu zal dat dubbel zo belangrijk zijn, niet alleen voor Ieper maar ook voor de omliggende gemeenten die geen vertegenwoordiger hebben. Voor heel de Westhoek is het belangrijk dat de grieven tot in Brussel geraken. Met Loes Vandromme (schepen in Poperinge en ook Vlaams Parlementslid, red.) heb ik al veel samengewerkt op lokaal niveau en ik ben ervan overtuigd dat we ook op nationaal vlak elkaar zullen vinden om de stem van de Westhoek in Brussel te laten weerklinken.”

“Ik ben zeer enthousiast, maar besef heel goed dat het geen licht engagement is”

Het kersverse Vlaams Parlementslid beseft dat er nog veel werk aan de winkel is. “De herziening van de gemeentefinanciering is belangrijk, maar als je erover nadenkt, worden er vaak thema’s aangepakt op maat van de grootsteden. Maar wij zijn zodanig landelijk en met een heel verspreide bewoning, waardoor de invalshoek van de Westhoek altijd welgekomen is. Of het nu gaat om de organisatie van buitenschoolse kinderopvang, mobiliteit of waterbeheersing, die landelijke blik is altijd belangrijk om aan te kaarten.”

Gezinsleven

Ook voor het gezinsleven wordt het aanpassen. Eva is immers al zeven jaar alleenstaande mama van Sem (12) en Wannes (10). “Als schepen ben je het wel gewend dat je heel onregelmatige uren hebt. Ondertussen is mijn gezinsleven daar ook wel op georganiseerd. Ik denk dat voor dit jaar de combinatie van schepen én het Vlaams Parlement én het gezin een herdenking zal vragen van de afspraken thuis. Je weet dat dat de gevolgen zijn, als je eraan begint. Ik ben wel blij dat de kinderen ondertussen al wat ouder zijn en het beter begrijpen. Ze zijn al iets zelfstandiger, maar dat neemt niet weg dat zij even goed op bepaalde momenten hun mama nodig hebben. Maar mijn netwerk is daar ook wel op georganiseerd. De afgelopen jaren had ik ook heel veel avondvergaderingen, we gaan het doen lukken. Sem en Wannes leefden ook wel mee tijdens de campagne en zijn zelf heel enthousiast dat het gelukt is.”