Carla (77) uit Nederland woont al 60 jaar in België, maar mag enkel voor Europa stemmen: “Ik heb hier dus plichten, maar geen rechten”

Carla woont bijna 60 jaar in ons land, voelt zich op en top Belg, maar heeft nog de Nederlandse nationaliteit. Daardoor mag ze niet stemmen voor het Vlaams en federaal parlement, noch voor de gemeenteraad. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Carla Metsch (77) mocht alweer niet stemmen voor de Vlaamse en federale verkiezingen. Ze woont nochtans bijna 60 jaar in ons land, voelt zich Belg, heeft hier gewerkt, betaalt hier belastingen en voldoet aan alle plichten. Alleen, ze heeft nog altijd de Nederlandse nationaliteit waardoor ze alleen voor Europa mocht stemmen.

Carla werd geboren in Amsterdam. Op haar 18 jaar verhuisde ze naar België en woont hier sindsdien onafgebroken. “Na ons huwelijk vestigden Eric Krijger en ik ons in Oostende. Eric is overleden in 2018. Hij was ook Nederlander, maar had via zijn Brugse mama bindingen met België”, vertelt Carla. “We waren vele jaren aan de slag in de horeca: in Middelkerke gewerkt in hotel Plaza, een eigen restaurant in Raversijde, dan de kans gekregen om Old Fisher in Oostende over te nemen en vervolgens hadden we ons restaurant Piewitte in Klemskerke.”

Geen rechten

“Ja, ik heb nog altijd de Nederlandse nationaliteit. Eind de jaren 70 hebben we informatie ingewonnen om de Belgische nationaliteit te verkrijgen, maar de kosten vonden we dan te zwaar. Ik heb twee dochters die in België geboren zijn en dus ook Belg zijn. Ik heb hier altijd gewerkt, betaal belastingen en voldoe aan alle plichten. In Oudenburg ben ik al vele jaren cultureel actief, onder meer als medeoprichter van Kunstkring Roderick. Alleen mag ik niet mee beslissen over wie ons land en onze stad bestuurt. Ook kreeg ik nog nooit een uitnodiging voor borst- of darmscreening. Ik heb dus plichten, maar geen rechten. Daarom mijn voorstel: kan de overheid misschien overwegen om iemand die hier x-aantal jaar woont de kans te geven om Belg te worden? In mijn geval heb ik qua overheid geen bindingen meer met Nederland. Hier is zo gewoon, ik hoor hier thuis.”

Verbaasd

“Weet je dat ze in het stembureau stomverbaasd keken toen ik met mijn blauwe uitnodigingskaart voor de verkiezingen binnen kwam? Zelfs de voorzitter begreep er niets van. En ja, ik mocht alleen voor Europa stemmen. Dat is in die 60 jaar dat ik in België woon altijd zo geweest, maar ik vind het tijd dat dit herbekeken wordt”, stelt Carla.

Lees meer over: