“Als we de derde grootste fractie worden, kunnen we op tafel kloppen”: Natalie Eggermont (PVDA/PTB) hoopt op eerste zetel in West-Vlaanderen

PVDA-politica Natalie Eggermont brengt haar stem uit, ook voor haar zoontje Manu (rechts) is het de eerste keer. © JS
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Spoedarts Natalie Eggermont (PVDA) heeft deze morgen, met haar zoontje Manu (4,5) in haar kielzog, om 9 uur haar stem uitgebracht in Depart in Kortrijk. In de evenementenhallen vielen nog geen ellenlange rijen te bespeuren. Eggermont zelf is gerust in een goeie uitslag voor haar partij. “Als je tien jaar geleden had gezegd dat we onze score zouden verdubbelen, had niemand het geloofd.”

“Stress? Dat valt mee. Woensdag is die bij mij wel even toegeslagen, toen ik besefte dat de verkiezingsdag wel heel dichtbij kwam. Zeker na de laatste peiling op donderdag.”

Toch oogt Natalie Eggermont (35) – in het gewone leven spoedarts – opvallend rustig op D-day. Ze heeft haar oudste kindje Manu (4,5) meegebracht naar het stemhokje in Depart in Kortrijk. Hannah (1) is nog te jong om haar mama bij te staan. “Vijf jaar geleden kenden weinig mensen de PVDA of de PTB. Nu spreken mensen me aan om te zeggen dat ze op mij zullen stemmen, omdat ze in mij geloven als politica en als mens. Als je tien jaar geleden had gezegd dat we onze score zouden verdubbelen, had niemand het geloofd.”

“Veel van mijn vrienden zijn bang dat uiterst rechts de macht grijpt, maar we mogen na vandaag niet vergeten dat ook de linkerzijde van het politieke spectrum tegen de 25 of 30 procent zal aanleunen” – Natalie Eggermont (PVDA/PTB)

Toch zit dat eraan te komen voor uiterst links. De partij haalde in 2018 vier zetels in het Vlaams Parlement en twaalf in de Kamer. Opvallend: daar was toen geen enkele West-Vlaamse zetel bij. “We hopen nu zeker die eerste zetel binnen te halen in onze provincie”, aldus Eggermont. “We hebben in West-Vlaanderen een jonge werking, met tot voor kort weinig kopstukken. Maar nu voelen we, bijvoorbeeld aan de fabriekspoorten, een grote steun.”

5.447 voorkeurstemmen

Zelf haalde de politica in 2018 zo’n 5.447 voorkeurstemmen, al ligt ze daar minder van wakker. “Uiteraard hoop ik daar een stuk boven te gaan, maar het belangrijkste is dat de partij sprongen maakt. Als ik verkozen word, zal ik me in het Vlaams Parlement allicht vooral op de zorgsector focussen, maar ook klimaat en energie ligt me nauw aan het hart. Ik ben immers als klimaatactivist in de politiek gestapt. Ook veiligheid op het werk is een thema waar ik mijn tanden in wil zetten. De miljonairstaks? Aan dat zeil zal de ganse partij trekken. Maar goed, alles is uiteraard eerst met de fractie te bespreken.”

© JS

Aan een gedetailleerde pronostiek doet de politica niet aan mee. “Maar normaal worden wij de derde grootste fractie, en dan is het tijd om op tafel te kloppen. Veel van mijn vrienden zijn bang dat uiterst rechts de macht grijpt, maar we mogen na vandaag niet vergeten dat ook de linkerzijde van het politieke spectrum tegen de 25 of 30 procent zal aanleunen. Ook dat is een flinke stap vooruit.”

Ijsjes eten

Na het stemmen is het voor Eggermont tijd voor wat rust. “We hebben ijsjes gekocht bij ijssalon crèmeux in Kortrijk. Ik wil even op het gemak thuis zijn, en misschien het huis ook meteen wat opruimen (lacht). Daar heb ik in die drukke weken amper tijd voor gehad. Om 16 uur gaat de knop weer om, en wordt het weer al politiek wat de klok slaat. Met de lokale PVDA verzamelen we in de Maredreef in Heule. We willen vanavond de uitslagen volgen met de ploeg die het hier gedaan heeft.”