Na de verkiezingen: zondag 13 oktober belooft spannender dan ooit te worden in Kortrijk

N-VA-schepen Axel Ronse (links) en Vlaams Belang-kopstuk Wouter Vermeersch (rechts) willen in oktober de degens kruisen met Ruth Vandenberghe, sinds deze week lijsttrekker bij de Stadslijst. © gf
Jules Fremaut

Een desastreuze verkiezingsuitslag noopte Van Quickenborne om een stapje terug te zetten als lijsttrekker van de Stadslijst voor Kortrijk. Tegelijk voelen N-VA en Vlaams Belang zich bij monde van kandidaat-burgemeesters Axel Ronse en Wouter Vermeersch de koning te rijk. Met acht, potentieel tien, parlementariërs klonk de Kortrijkse stem in Brussel nooit luider.

1. ‘Quick’ vecht om te overleven

Sinds de monsterscore van 33% tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 met ‘zijn’ Team Burgemeester ging het stilletjesaan bergaf met de populariteit van Van Quickenborne. Ondanks een verkiezingsnederlaag in 2019 verliet hij in oktober 2020 het stadhuis om vicepremier en minister van Justitie te worden in Brussel. Zijn terugkeer eind oktober als burgemeester na een noodgedwongen ontslag, werd allesbehalve warm onthaald.

Waarnemend burgemeester Ruth Vandenberghe deed het meer dan behoorlijk en overvleugelde Van Quickenborne qua populariteit. Nu hij tijdens de verkiezingen van zondag liefst 65% minder voorkeurstemmen haalde in vergelijking met 2019, kiest hij er zelf voor om in oktober als lijstduwer naar de verkiezingen te gaan. Een zitje in het parlement wist hij wel te bemachtigen, maar is er nog een politieke toekomst weggelegd voor Van Quickenborne in Kortrijk? Zijn politiek lot ligt in handen van de Kortrijkzaan.

2. CD&V speelt niet mee

Opnieuw heeft CD&V Kortrijk geen vertegenwoordiger in het federale, Vlaamse of Europese parlement. Het feit dat CD&V geen écht stemmenkanon heeft wordt zo opnieuw pijnlijk duidelijk, alle andere Kortrijkse partijen ook PVDA dat niet in de gemeenteraad zetelt hebben na zondag wel een nationaal boegbeeld. Door samen met Team Burgemeester als ‘Stadslijst voor Kortrijk’ naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken moet het hopen om in 2025 mee te kunnen besturen. Dan kunnen ‘nieuwe’ CD&V’ers zoals Sien Vandevelde of Benjamin Vandorpe furore maken als schepen. Als CD&V opnieuw veroordeeld wordt tot de oppositie, is het maar de vraag of er in de toekomst nog een rol voor de partij in Kortrijk is weggelegd.

3. Ronse mengt zich in duel voor sjerp

“N-VA is de grootste stijger in Kortrijk. Het potentieel voor de partij is groot. 24,4% terwijl de partij slechts op 11,2% afklopte in 2018. Er is dus groeimarge en zeker als Axel Ronse nog aan populariteit wint”, merkte politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) op. Ronse zelf steekt niet onder stoelen of banken dat hij de burgemeesterssjerp ambieert. Vanop de derde plaats haalde hij een knappe 2.480 voorkeurstemmen in Kortrijk. “Ik heb me vooral geërgerd aan de framing van bepaalde opiniemakers. Na deze uitslagen moeten we concluderen dat ook N-VA een duidelijke rol zal spelen,” aldus Ronse.

Ook Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) scoorde knap en is vanuit de gunstige positie als lijsttrekker in sé de stemmenkampioen. Maar als de deur voor Vlaams Belang op nationaal niveau dicht is, dan is die in Kortrijk volledig gebarricadeerd. Vermeersch wekt door zijn obstructieve houding aan de lopende band ergernis op bij collega-gemeenteraadsleden. De kans dat Vlaams Belang in Kortrijk überhaupt een partner vindt om samen te besturen is nihil, laat staan met Vermeersch als burgemeester.

4. Kortrijk boven in Brussel

Momenteel telt Kortrijk acht parlementariërs op het federale of Vlaamse niveau. Geen enkele andere stad doet beter, per aantal inwoners. Het potentieel ligt zelfs op tien. ‘Als Loones minister wordt (kans is groot) heeft N-VA er een nieuw ‘boegbeeld’ bij’, aldus Bouteca (UGent). Idem voor als Melissa Depraetere (Vooruit) minister wordt, komt Kortrijks schepen Axel Weydts (Vooruit) in de Kamer. Sowieso klonk de Kortrijkse stem nooit luider in Brussel.

Wishfull thinking, maar wie weet maakt ook iemand als Maxim Veys (Vooruit) aanstalten om minister van Wonen te worden in de Vlaamse regering. Hij raakte opnieuw verkozen én op alle banken gezien als dé expert inzake (sociaal) wonen, een thema dat Vooruit ongetwijfeld zal willen opeisen.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees