Na de verkiezingen: winst voor Vlaams Belang, N-VA, ook Vooruit gaat vooruit

Het campagneteam van Dominiek Sneppe leverde prima werk. V.l.n.r.: Carlos Muylle, Gertje Buffel, Koen Lannoo, Dominiek Sneppe en Jim Spinnewyn. (foto HV)
Redactie KW

Met bijna 25% voor Vlaams Belang, kortbij gevolgd door N-VA, stemde ook de Zedelgemse kiezer rechtser dan in 2019. Maar ook links op Vooruit dat een 3% won. CD&V, dat in Zedelgem lokaal bestuurt, verloor 3,7% Vlaams, en 7,6% voor de Kamer. Verder haalden enkel Open VLD en Groen de kiesdrempel.

Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) blijft in federaal parlement

In Zedelgem steeg het Vlaams Belang naar de kop met zowat een vierde van de stemmen. Ook het rechtse N-VA steeg met een 4 à 5 % ten opzichte van 2019. Zedelgems gemeenteraadslid Dominique Sneppe (Vlaams Belang) zal met 10.122 voorkeurstemmen ook de komende legislatuur in het federaal parlement zetelen, waar ze haar werk in de Commissie van Volksgezondheid rond medicatietekorten en de terugbetaling van buitenlandse medicijnen verder wil zetten. “We waren graag de grootste geweest in Vlaanderen. Maar wanneer ik zie dat we dat wél zijn in de meeste West-Vlaamse gemeentes, dan is dat ook al een mooie overwinning voor meer Vlaamse autonomie.”

Opmerkelijk resultaat voor Emma Casteleyn (N-VA)

Op plaats twee in beide parlementen doet N-VA met 22,3% en 24,1% van de kiezers in Zedelgem weinig onder voor Vlaams Belang. Als tweede opvolger voor N-VA voor het Vlaams Parlement, behaalde Emma Casteleyn (21) met 416 stemmen in Zedelgem en 5.557 West-Vlaamse stemmen een opmerkelijk resultaat. Volgens de studente handelsingenieur die voor de eerste maal kandidaat op een kieslijst was, toont de uitslag aan dat de boodschap van haar partij aanslaat. “En dat geeft enorm veel energie voor de toekomst van de nieuwe koers die N-VA voorstelt. Tijdens mijn campagne van de afgelopen maanden heb ik me volledig ingezet: van flyeren tot huisbezoeken, van markten tot andere evenementen. Het was hartverwarmend om met zoveel mensen in gesprek te gaan en te horen wat er leeft.”

Vooruit gaat vooruit

Op links won ook Vooruit Vlaams en federaal met gemiddeld 3%. Gemeenteraadslid voor Vooruit Günther Descheemaecker kwam de eerste keer buiten de gemeente politiek op, en is met 2.099 stemmen in de West-Vlaamse kieskring tevreden, zowel persoonlijk als voor de politieke beweging op links, voor een meer socialer beleid. “Onze partij heeft een dam kunnen opwerpen tegen extreemrechts. Als lijsttrekker voor de lokale verkiezingen hoop ik de mensen in Groot-Zedelgem te overtuigen om ook in oktober ook voor Vooruit te kiezen.”

CD&V achteruit

In Zedelgem verloor CD&V 3,7% voor het Vlaams parlement, en 7,6% voor de Kamer. Opvallend, omdat de partij op gemeenteniveau ook in Zedelgem aan de macht is als CD&V-Nieuw. De kartellijst trekt in oktober naar de stembus als Team Burgemeester, en vreest geen zelfde trend. “Lokaal stemmen de mensen voor de kandidaten die ze kennen, voor de programmapunten die hen rechtstreeks treffen. Team Burgemeester is samengesteld uit geëngageerde mensen ongeacht politieke kleur”, countert partijvoorzitter Ronny Meulemeester.

Wie in Zedelgem geldig stemde liet Open VLD en Groen meer links liggen. Open VLD zakte onder 7%. Onderneemster en Loppemnaar Kathleen Verhelst was opvolger voor het Vlaams parlement voor de liberalen en verlaat de Kamer. Groen daalde onder 6% en had op de lijst voor het Vlaams Parlement twee Zedelgemse opvolgers: Paul Braem en Lucia Dewitte. Zij komen wellicht op bij de lokale verkiezingen. Drie andere Zedelgemnaars haalden met hun partijlijst voor het Vlaams Parlement de kiesdrempel niet: Geert Onraedt voor PVDA en Elsy Lowyck en Eddy Pollet voor Voor U.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees