Na de verkiezingen: Vlaams Belang zegeviert, ondanks afwezigheid lokale partij-afdeling

Net zoals op de andere 10 locaties in Zwevegem, was het ook hier in Heestert gezellig aanschuiven om te voldoen aan de kiesplicht. © GJZ
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

De uitslagen kwamen zondagavond maar met mondjesmaat binnen. Op het aantal naamstemmen, specifiek in Zwevegem gestemd, was het nog langer wachten. Net als in de rest van Vlaanderen was het Vlaams Belang in Zwevegem de grote winnaar, ook N-VA en Vooruit maakten een goeie beurt. CD&V scoorde dan weer teleurstellend.

1. Mindere beurt voor CD&V

Onze telefoonronde begon maandag bij Isabelle Degezelle die hoewel de CD&V op (West-)Vlaams niveau een minder goede beurt maakte en ook in Zwevegem enkele procenten prijs moet geven best tevreden is met het resultaat. “Ondanks ik geen verkiesbare plaats had, kreeg ik in totaal toch 8.343 stemmen achter mijn naam. In Zwevegem kreeg ik 1.289 voorkeurstemmen, wat op twee na hetzelfde aantal is als met de gemeenteraadverkiezingen zes jaar terug. Ik ben dus zeker tevreden over mijn resultaat, maar in totaliteit had het voor onze partij toch wat beter gekund.” Raf Deprez (CD&V) stond op de federale verkiezingen op de 14de plaats. “Onze partij gaat wel achteruit, maar de schade kon volgens mij toch beperkt blijven. Zeker tevreden ben ik met mijn persoonlijke resultaat. Ik had 4.000 stemmen vooropgesteld en haal er 4.231. Het sterkt mij in ieder geval voor de komende gemeenteraadverkiezingen.”

2. N-VA stijgt onverwachts

De plaatselijke N-VA-voorzitter, Arthur Buckens, deed voor het eerst mee aan verkiezingen. De jongeman stond op de zesde plaats bij de opvolgers van de Vlaamse verkiezingen. Hij haalde er 3.239 voorkeurstemmen. “Het was een beetje dubbel zondagavond. Ondanks mijn mooie resultaat en dat van de partij, zat feesten er niet in. Ik moest immers ’s avonds opnieuw naar Leuven vertrekken en in de boeken duiken, want ik heb woensdag examen schadevergoedingsrecht. Ik hoop eind deze maand af te studeren.” Arthur was ook blij dat N-VA met zo’n 5 procent steeg in Zwevegem. “Toegegeven, het was een beetje tegen de verwachtingen in. De nationale verkiezingen hebben sowieso invloed op de gemeenteraadverkiezingen. Het stemt ons dus hoopvol.” Arthur haalde op Zwevegems niveau 296 naamstemmen.

3. Geen lokale afdeling, toch wint VB

Net zoals in de rest van Vlaanderen, gingen ook hier heel wat stemmen naar het Vlaams Belang. Toch een beetje vreemd, gezien de problematiek waarmee de partij scoort hier niet zo aan de orde is en vooral ook omdat er in Zwevegem geen plaatselijke afdeling actief is. Deze resultaten nu doortrekken naar de komende gemeenteraadverkiezingen lijkt gevaarlijk. Bij veel kandidaten, ook van mensen die nu niet deelnamen, horen we de opmerking dat men vooral de mensen zal moeten overtuigen om te gaan stemmen, gezien de kiesplicht voor deze verkiezingen afgeschaft is.

4. Geen podium voor Vooruit

Mieke Eggermont (Vooruit) heeft al ervaring met nationale verkiezingen. Ze kreeg de stem van net geen 7.000 West-Vlamingen. “We hebben supergoed gescoord”, zegt ze enthousiast. “Ik ben tevreden over het resultaat over de hele lijn, zowel van onze partij als mijn persoonlijke resultaat. We hebben ook keihard gewerkt en heel wat huisbezoeken gedaan in Zuid-West-Vlaanderen. Ik zag deze verkiezingen ook als een test voor de komende gemeenteraadverkiezingen, waar ik lijsttrekker ben. We gaan ervoor.” Mieke haalde in Zwevegem zelf 389 voorkeurstemmen.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees