Na de verkiezingen: Vlaams Belang verovert nu ook het rode eilandje

Joke Verhelst en Jan Lievens van Open VLD enerzijds en Jessy Salenbien en Patrick Lansens van Vooruit anderzijds konden ondanks hun vele voorkeurstemmen in de eigen gemeente niet voorkomen dat Vlaams Belang de grote winnaar werd in Koekelare. © Coghe
Redactie KW

Voor het eerst in lange tijd is Koekelare geen ‘rood eilandje’ meer in West-Vlaanderen. Bij de verkiezingen van 9 juni kwam het Vlaams Belang ook hier als grote winnaar uit de bus. Vlaams en federaal halen ze rond de 30 procent. Drie Koekelaarse conclusies na de stembusslag.

Vlaams Belang wint, maar Patrick Lansens blijft stemmenkampioen

Bijna één op de drie Koekelarenaars stemde extreemrechts. Dit is opmerkelijk, aangezien Koekelare geen lokale Vlaams Belang-afdeling heeft en bekendstaat als ‘meest tevreden gemeente’ van West-Vlaanderen. Burgemeester Patrick Lansens (Vooruit) ‘verliest’ dus, maar blijft wel de stemmenkampioen. Met 643 stemmen doet geen enkele politicus het beter in Koekelare, ook niet de West-Vlaamse kampioenen Hilde Crevits (Vlaams) en Melissa Depraetere (federaal). “Ik behaalde in totaal 4.462 voorkeurstemmen, waarvan 972 in het kanton Diksmuide”, stelt Lansens. “We behaalden in Koekelare 21,4% op de Vlaamse lijst, vergeleken met 14,8% in West-Vlaanderen en 13,8% in Vlaanderen, wat de impact van de lokale burgemeester toont. Ik ben tevreden met deze resultaten en de vooruitgang op Vlaams niveau, waar we van 12 naar 18 zetels gaan. Hoewel de perspectieven voor Koekelare anders liggen, is het feit dat we ruim 21% behaalden een positief signaal richting 13 oktober.”

Opvallend ook: Jessy Salenbien, partijgenote van Lansens, deelde de dag voor de verkiezingen op Facebook mee dat ze stopt met politiek. Ze haalde toch 418 voorkeurstemmen in Koekelare en 3.805 stemmen in totaal. Salenbien is tevreden met die score en ziet dit als een bevestiging van haar inzet de voorbije jaren.

Koekelaarse Open VLD’ers doen het beter dan hun lijsttrekkers

Open VLD was op nationaal vlak een van de grote verliezers en ook in West-Vlaanderen en in Koekelare doen ze het minder goed dan de vorige verkiezing. Wel opvallend: de lokale ‘boegbeelden’ doen het beter dan de kopmannen. Zo halen Joke Verhelst (Vlaams) en Jan Lievens (federaal) in onze gemeente meer voorkeursstemmen dan Jasper Pillen en Vincent Van Quickenborne. Jan Lievens: “Voor Open VLD is dit een barslechte uitslag. Het is duidelijk dat onze kiezers niet akkoord waren met de toetreding tot de Vivaldi-regering en een meer rechtse koers willen varen. In Brussel moeten ze zich herbronnen, terugkeren naar liberale principes en kiezen voor oppositie. Het doet me plezier dat Joke en ik meer stemmen halen dan de lijsttrekkers. Ik behaalde 217 voorkeurstemmen en sta vijfde in de ranglijst van meeste voorkeurstemmen. De Koekelarenaars waarderen ons lokaal werk. We hebben in deze legislatuur veel verwezenlijkt: nieuwe speeltoren op De Mote, uitbreiding scoutslokaal, nieuwe padelterreinen… De opening van de vernieuwde sporthal is de mooiste verwezenlijking en daar speelden we een leidende rol in. Dit geeft ons een boost voor de gemeenteraadsverkiezingen, met Joke Verhelst als sterke kandidate.”

Wat met Team8680?

Op 13 oktober gaan de Koekelaarse kiezers vergeefs zoeken naar CD&V. De partij komt dan op in onze gemeente met Team8680, een kartellijst met ook Open Liberaal en de onafhankelijke Jolien Lootens. Van die lokale lijst kwamen federaal Sam Dewulf (CD&V) en Henk Dejonghe (Voor U) op, zij halen respectievelijk 352 en 115 stemmen. Sam Dewulf: “Hoewel CD&V achteruit gaat, ben ik als jongste van de zeven Koekelaarse kandidaten tevreden dat ik derde sta en tweede in het kanton Diksmuide, met 735 voorkeursstemmen. Conclusies richting oktober zijn moeilijk, gelet op de stemmen die Vlaams Belang kreeg. Het is aan ons om die kiezers te overtuigen met Team8680.”

Henk Dejonghe haalde met 2,9% in Koekelare een van de beste resultaten van Voor U. “De nieuwe partij van Els Ampe is echter nog onvoldoende bekend. Het massale stemmenverlies van Open VLD ging naar Vlaams Belang en N-VA. Met 753 voorkeurstemmen behaalde ik na onze lijsttrekker het beste resultaat van de federale lijst, wat me zeer tevreden stemt.”

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees