Na de verkiezingen: Vlaams Belang groeit, maar CD&V-bastion houdt stand in Lichtervelde

CD&V-kandidaten Steven Kindt en Els Kindt behaalden prima resultaten. (foto Kurt) © Foto Kurt
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

CD&V en Vlaams Belang domineerden de Lichterveldse kiesstrijd. CD&V leidt voor het Vlaams Parlement, terwijl Vlaams Belang dat doet voor de Kamer. CD&V-kandidaten Els Kindt en Steven Kindt zetten stevige resultaten neer. Lichtervelde bevestigt daarmee zijn reputatie van CD&V-bastion.

Vlaams Belang beent CD&V nipt bij

Voor wat het Vlaams Parlement betreft, kreeg CD&V toch wel een tik. De partij eindigt weliswaar op de eerste plaats met 26,4 %, maar krijgt in vergelijking met 2019 8,1 % minder stemmen. Vlaams Belang beent CD&V bijna bij en is tweede met 25,1 % (een stijging van 5,4 %). N-VA ziet zijn stemmenaantal met 2,3 % stijgen tot 17,3 % en wordt derde. Vooruit (14,3 %, een stijging van 3,6 %) wordt vierde. Open VLD verliest 4 % en eindigt vijfde met 6,2 %. Voor de Kamer spelen Vlaams Belang en CD&V haasje over. Vlaams Belang wordt eerste met 23,9 % (een stijging met 3,4 %) voor CD&V (23,2 %, -1,3 %). N-VA is derde met 18,8 % (+0,8 %) voor Vooruit (16,5 %, + 1,9 %) en Open VLD (6,9 %, -3,9 %).

Kindt op 15 scoort

Els Kindt en neef Steven Kindt verdedigden de kleuren van CD&V op respectievelijk de 15de plaats op de Kamerlijst en op de 15de plaats voor het Vlaams Parlement. Zowel Els als Steven zetten een uitstekend resultaat neer. Els kreeg in Lichtervelde 757 stemmen achter haar naam en haalde daarmee de meeste stemmen in haar thuishaven. In de kieskring West-Vlaanderen verzamelde ze 10.192 voorkeurstemmen “Ik ben heel tevreden met mijn resultaat”, stelt Els. “Ik ben in oktober kandidaat voor de provincieraadsverkiezingen. Mijn resultaat biedt daaromtrent toch al wat uitsluitsel.” Steven Kindt haalde in Lichtervelde 605 stemmen. In de kieskring West-Vlaanderen kreeg hij 5.370 stemmen. “De resultaten van CD&V in Lichtervelde zorgen er voor dat ik voorzichtig positief ben rond het resultaat van Resp&ct 8810 bij de komende gemeenteraadsverkiezingen”, stelt Steven. Dieter Nouwynck (plaats 20 bij Groen voor het Vlaams Parlement) kreeg in eigen gemeente 24 voorkeurstemmen en in de kieskring West-Vlaanderen 1.567 stemmen. Christ Vandamme, negende opvolger op de Kamerlijst van Open VLD, kreeg in Lichtervelde 44 stemmen achter zijn naam. In de kieskring West-Vlaanderen kreeg hij de voorkeur van 2.293 kiezers.

Lichtervelde blijft een CD&V-bastion

De verkiezingen maken duidelijk dat Lichtervelde een CD&V-bastion blijft. Dat vertaalt zich niet alleen in de uitslag. Er is ook het prima resultaat van neef en nicht Kindt en de uitstekende resultaten van een behoorlijk aantal CD&V-kandidaten. Zo figureren vier CD&V’ers in de top vijf voorkeurstemmen voor het Vlaams Parlement in Lichtervelde: naast Steven Kindt zijn dat Hilde Crevits, Brecht Warnez en Bart Dochy.

Vlaams Belang scoort minder dan in andere gemeenten

Opmerkelijk: Vlaams Belang eindigde voor zowel de Kamer als het Vlaams Parlement in de top twee, maar haalt niet dezelfde resultaten als in andere gemeenten. In Lichtervelde haalde Vlaams Belang 25,1 % voor het Vlaams Parlement en 23,9 % voor de Kamer. In andere gemeenten leunt het Belang veelal tegen de 30 % of meer aan.

Opsteker richting lokale verkiezingen

De resultaten van de verkiezingen lijken een opsteker voor CD&V in het licht van de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Open VLD diende immers wat procenten in te leveren, terwijl N-VA er maar matig op vooruit gaat. Beide partijen komen in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen samen met SOMM op met de verenigde oppositielijst DURF. Gemeenteraadsverkiezingen zijn evenwel geen nationale verkiezingen, terwijl het ook afwachten wordt welke impact de afschaffing van de kiesplicht zal hebben. Vlaams Belang heeft geen plaatselijke werking en heeft momenteel geen plannen om op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees