Na de verkiezingen: Triomf voor Vlaams Belang en N-VA, bittere pil voor CD&V

Marleen Lefebre haalde 6.257 voorkeurstemmen. © foto CLY
Redactie KW

Ook in Oostrozebeke werd de nationale tendens gevolgd met stijgingen voor Vlaams Belang, N-VA en Vooruit en dalingen voor CD&V, Open VLD en Groen. Met Marleen Lefebre (N-VA) en Glenn Coppens (Vlaams Belang) namen er twee plaatselijke kandidaten deel bij twee van de winnaars van deze verkiezingen.

Marleen Lefebre deed het voortreffelijk voor het Vlaams Parlement en was met haar 372 voorkeurstemmen na Hilde Crevits de populairste in Oostrozebeke. In totaal haalde ze 6.257 stemmen. Glenn Coppens haalde voor Vlaams Belang dan weer 186 stemmen in eigen gemeente, en 308 in het hele kanton Oostrozebeke. Opmerkelijk was wel het grote verlies voor CD&V, terwijl de landbouwgemeente met Luc Derudder een burgemeester met CD&V-signatuur heeft.

1. Sterke score N-VA

Op een totaal van 5.464 stemmen haalde N-VA er 1.364 binnen, wat staat voor 25 %, een stijging van 2 % tegenover het resultaat in 2019. Nochtans zetelt er geen fractie van N-VA in de plaatselijke gemeenteraad. Marleen Lefebre (60), voorzitter van de fractie Inspraak.nu, is wel een zuivere N-VA’er maar laat zich in haar fractie bijstaan door enkele onafhankelijken. Marleen zelf behaalde een schitterend resultaat, want na Hilde Crevits wist zij het tweede meest aantal voorkeurstemmen binnen te rijven in haar gemeente. “Ook ik had een dergelijk groot succes van mijn partij niet verwacht”, aldus Marleen. “De kiezer heeft heel verstandig gekozen. Dat N-VA er ook in Oostrozebeke op vooruit gaat, is voor mij en mijn fractie een positief gegeven. Of die resultaten iets betekenen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen? Ik kan het alleen maar hopen, maar vergeet niet dat mijn fractie in de gemeenteraad niet uitsluitend uit N-VA’ers bestaat, maar is aangevuld met onafhankelijken. Toch ga ik ervan uit dat dit positief resultaat voor mijn fractie een goed signaal is.”

2. Lieten landbouwers CD&V in de steek?

Feit is dat er in het landelijke Oostrozebeke heel veel agrarische activiteit is en dat CD&V bij elke verkiezing kon rekenen op heel veel stemmen uit dat milieu. Ook nationaal neemt de partij het op voor de agrarische sector, maar hun inzet voor de landbouwers werd dus niet beloond in het kieshokje. Waaraan is het verlies aan stemmen voor CD&V in Oostrozebeke te wijten, burgemeester Luc Derudder? “Het is juist dat CD&V een terugval kende van ruim 5 % en met zijn 19 % terugvalt naar de derde plaats na Vlaams Belang en N-VA. Ik zie daar maar één verklaring voor en dat is dat CD&V geen enkele kandidaat uit onze gemeente op de kieslijsten had. Onze mensen konden gewoon niet kiezen voor een landbouwer of CD&V’er van bij ons. Goed, ik zie dat ook de Oostrozebeekse CD&V deelt in de algemene malaise van de partij en een ferme achteruitgang moet slikken.”

3. Vlaams Belang meteen de grootste

Vlaams Belang is met zijn 1.864 stemmen meteen de grootste in de gemeente en zij hebben niet eens een fractie in de gemeenteraad. Wel is het zo dat het bij de komende gemeenteraadsverkiezingen voor de eerste keer een lijst zal indienen. Het had ook een plaatselijke kandidaat op de kieslijsten voor het Vlaams Parlement: truckchauffeur Glenn Coppens (39) uit de Guido Gezellestraat. Hij haalde in Oostrozebeke 186 stemmen, maar kreeg er 308 achter zijn naam in het kanton. Vlaams was hij goed voor 4.143 stemmen. “Al bij al ben ik best tevreden met het resultaat, want ik ben niet echt goed gekend in de gemeente. Op Vlaams niveau behaalde ik toch een mooie 4.143 stemmen. Ik koos voor Vlaams Belang omdat het tijd is voor een andere wind in Vlaanderen. Alleen jammer dat we overvleugeld worden door N-VA en wellicht uitgesloten worden voor regeringsdeelname”, besluit Glenn, die straks ook zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees