Na de verkiezingen: Talpe en Desomer grijpen net naast parlementszetel

Burgemeester Emmily Talpe moet zich in Ieper tevredenstellen met een derde plaats wat voorkeurstemmen betreft. © CMW
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Emmily Talpe betaalt het gelag voor het slechte resultaat van haar partij Open VLD en verliest haar zitje in het Vlaams Parlement. Ook Katrien Desomer (CD&V) had gehoopt op een parlementszetel, maar moest nipt de duimen leggen. Grote winnaar is ook in Ieper Vlaams Belang.

1. Talpe verliest zetel

Na tien jaar verliest burgemeester Emmily Talpe (Open VLD) haar zitje in het Vlaams Parlement. Nochtans had ze een verkiesbare plaats op de West-Vlaamse lijst. “Aan de hand van de peilingen wist ik wel dat het niet evident zou zijn”, zegt een ontgoochelde Emmily Talpe. “Maar dat we zo’n zware opdoffer zouden krijgen, kwam wel als een verrassing. Ik vind het ook een beetje onterecht. Als je ziet dat MR in Wallonië met dezelfde standpunten zo goed scoort, dan denk ik dat ze bij het partijbestuur van Open VLD toch eens in eigen boezem moeten kijken. Volgens mij is het daar misgelopen, waardoor jammer genoeg de hardwerkende parlementairen uit de regio het gelag moeten betalen. Maar ik laat mijn hoofd absoluut niet hangen.”

2. Vlaams Belang is top, zonder lokale afdeling

Met 24,1% voor het Vlaams Parlement en 23,7% voor de Kamer is Vlaams Belang ook in Ieper de grote winnaar van de verkiezingen. De Vlaams-nationalistische partij wipt zelfs over CD&V en wordt de grootste in Ieper. Nochtans heeft Vlaams Belang hier op dit moment geen lokale afdeling. “Uiteraard is dat jammer”, zegt Sam Weyts, campagneverantwoordelijke voor Vlaams Belang in West-Vlaanderen. “Het is wel zo dat we alle opties openhouden en eventueel nog een opstart overwegen.” Maar waarom slaagt Vlaams Belang er niet in om een afdeling in Ieper op te starten? “Voor veel kiezers is het nog steeds een drempel om zich te engageren voor onze partij. Dit meestal vanwege hun job, waarbij men denkt dat dit niet aanvaard zou worden. Ook krijgen we vaak te horen van zelfstandigen dat ze de stap niet durven zetten uit angst om klanten te verliezen.” De opmars van Vlaams Belang in Ieper baart burgemeester Talpe wel zorgen. “Ik hoop oprecht dat het proteststemmen zijn. Ik weet niet of de mensen het programma van Vlaams Belang wel kennen. Ik gruwel daar van.”

3. Despeghel is stemmenkampioen

Vooruit hield goed stand in de kattenstad. Bovendien haalde schepen Valentijn Despeghel van op de vijfde plaats op de Vlaamse lijst maar liefst 1.842 voorkeurstemmen binnen, het meeste van alle Ieperlingen. Ook schepen Philip Bolle mag tevreden zijn met 1.410 voorkeurstemmen van op de vijfde plaats op de West-Vlaamse Kamerlijst. “Ik ben tevreden”, reageert Despeghel. “Vooral met mijn persoonlijke score in Ieper. Dat is voor mij toch bijzonder belangrijk met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen. We nemen zeker de handschoen op en voelen dat we het dan nog beter kunnen doen.”

4. Desomer meer stemmen dan Talpe

Aangezien Open VLD en oppositiepartij CD&V, samen met N-VA, in oktober naar de kiezer trekken met de stadslijst Team Ieper, zijn heel wat Ieperlingen benieuwd wie er op die lijst het meeste stemmen zal halen: Emmily Talpe als lijsttrekker of toch Katrien Desomer. Zondag kwam alvast Katrien Desomer (1.724) als winnaar uit de bus. Maar dat Talpe slechts 1.429 stemmen haalde, wijt ze ook aan het slechte resultaat van haar partij. “Mocht Open VLD evenveel lijststemmen gehaald hebben als CD&V, dan had ik wellicht dubbel zoveel voorkeurstemmen. Je kan die twee cijfers dus niet zomaar naast elkaar leggen”, reageert Talpe.

5. Desomer net niet naar de Kamer

Terwijl CD&V voor het Vlaams Parlement stemmen verloor, steeg de partij wel op federaal niveau. Dat Katrien Desomer op de Kamerlijst stond, zal daar een invloed op gehad hebben, al slaagde ze er niet in om van op de derde plaats een zetel te bemachtigen. “We zijn ontgoocheld dat we die derde zetel verliezen”, reageert Desomer. “Maar toch ook trots dat we in de Westhoek stand houden en het verlies wisten te beperken. Ik ben ongelooflijk dankbaar voor mijn sterke persoonlijke score in kanton Ieper en het feit dat ik 800 voorkeurstemmen meer kreeg dan in 2019. Dus ik trek vol vertrouwen naar de gemeenteraadsverkiezingen.”

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees