Na de verkiezingen: naast Vlaams Belang triomferen ook Vooruit-schepenen Beunens en Platteau

Vooruit-schepenen Sandra Platteau en Tom Beunens deden het meer dan behoorlijk in eigen gemeente. © gf
Tristan Vandevelde
Tristan Vandevelde Stagiair KW

Afgelopen zondag liet ook de Avelgemnaar zijn stem gelden. In de Scheldegemeente prijkt Vlaams Belang op kop, met 25,9 procent in de Kamer en 27 procent in het Vlaams Parlement. Ook Vooruit doet het goed, zowel schepen Tom Beunens als schepen Sandra Platteau kregen veel streepjes achter hun naam. De Open VLD van burgemeester Lut Deseyn en schepen Caroline Valcke, op de lijst voor het Vlaams Parlement, deelt in de liberale klappen.

Het politieke landschap in Avelgem verschilt niet zozeer van de algemene trend die we zien in andere West-Vlaamse gemeentes. Het opvallendste is dat Vooruit het in de Scheldegemeente heel erg goed doet: dit komt deels door de huidige gemeenteraadsleden en schepenen Tom Beunens en Sandra Platteau. Zij kwamen respectievelijk op voor de Kamer en voor het Vlaams Parlement, samen halen ze 839 voorkeurstemmen binnen. Drie conclusies die we trekken uit het stemgedrag van Avelgem:

1. Pijnlijk resultaat voor Open VLD

Open VLD is de allergrootste verliezer: dat maakt ook Avelgem pijnlijk duidelijk. De partij verloor op alle vlakken heel wat terrein. Kopstukken zoals Vincent Van Quickenborne en Alexander De Croo konden hun rol als stemmenkanon niet waarmaken. Ook in Avelgem bleken maar weinig inwoners het idee een nieuwe regering te vormen met Open VLD genegen te zijn. In het Vlaams Parlement verliezen de liberalen fors: ze halen met 8,4 procent 6,3 procent minder dan in 2019. In de Kamer leveren ze zelfs nog forser in: daar verliezen ze 11,5 procent aan stemmen en blijven ze steken op hetzelfde aantal als voor het Vlaams Parlement: 8,4 procent.

Avelgem wordt momenteel bestuurd door burgemeester Lut Deseyn van gbA-Gemeentebelangen, een liberaal getinte partij. Hoewel ze in 2019 nog op de Kamerlijst stond en zo’n 5802 stemmen haalde (759 in Avelgem), deed Deseyn dit keer niet mee aan de verkiezingen. Twee van haar partijgenoten deden dat wel: opvolger Simon Vandendriessche en schepen Caroline Valck, kwamen voor Open VLD respectievelijk voor de Kamer en het Vlaams Parlement op. 184 Avelgemnaars stemden op Caroline Valck, daarmee is ze wel nog de beste van de lijst. Simon Vandendriessche moet met 96 voorkeurstemmen enkel Vincent Van Quickenborne voorlaten. Maar voorkomen dat Open VLD ook in Avelgem desastreuze resultaten neerzette, konden ook zij niet.

2. Vrouwen aan de macht

Niet N-VA, niet Vlaams Belang, maar wel Vooruit en CD&V leveren de kandidaat af met de meeste voorkeurstemmen. Met 719 voorkeurstemmen is Melissa Depraetere van Vooruit de populairste kandidaat. Met een verschil van iets meer dan 100 stemmen volgt minister Hilde Crevits met 619 voorkeurstemmen.

In de top vijf vinden we ook lokale stemmenkanonnen Tom Beunens en Sandra Platteau terug. Zij haalden respectievelijk 458 en 381 stemmen binnen voor Vooruit. Sandra Platteau overklast zelfs lijsttrekker Pablo Annys voor het Vlaams Parlement, hij haalt slechts 114 voorkeurstemmen. Een voorbode voor de lokale verkiezingen die plaatsvinden in oktober?

3. Vlaams Belang is winnaar op alle vlakken

Wie helemaal niet moet inleveren, is niet onverwacht Vlaams Belang. Op alle drie de vlakken gaan ze lopen met de gouden medaille en recordcijfers (VP: 27,1%, KvV: 25,9%, EP: 28,8%). De peilingen voorspelden Vlaams Belang als overgrote winnaar, Avelgem ging daar klaarblijkelijk in mee.

Partijen die het meest moesten inleveren ten opzichte van 2019 waren naast de liberalen CD&V en Groen. Vooral CD&V verloor heel wat stemmen en dan hoofdzakelijk in het Vlaams Parlement. In 2019 hadden ze nog 23,4 procent, afgelopen zondag bleven ze steken op 16,3 procent.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees