Na de verkiezingen: Knokke-Heist stemt rechts en geeft N-VA monsterscore

De N-VA van Cathy Coudyser scoort erg goed in Knokke-Heist. © Belga
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Ook in Knokke-Heist was N-VA aan het feest op verkiezingszondag 9 juni. De Vlaams-nationalistische partij behaalt er voor het Vlaams Parlement maar liefst 38,6 procent van de stemmen. Vlaams Belang is de tweede grootste partij, maar hinkt met 21 procent wel flink achterop. Voor Cathy Coudyser (N-VA) is de score zeker een opsteker met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen.

1. N-VA met voorsprong de grootste

Knokke-Heist heeft overduidelijk rechts gestemd. Dat is alvast een eerste conclusie na de voorbije gemeenteraadsverkiezingen. N-VA, met lokale sterkhouder Cathy Coudyser, doet het al altijd erg goed in de kustgemeente, maar de partij deed met 38,6 procent voor het Vlaams Parlement, nog eens 1,7 procent beter dan bij de verkiezingen van 2019. Vlaams Belang heeft het van oudsher wat moeilijker, maar zet nu toch een score neer van 21 procent, wat toch bijna 6,5 procent beter is dan de vorige keer. De kloof met N-VA blijft wel erg groot. Zo haalt rechts in Knokke-Heist samen een score van ongeveer 60 procent. En dat is dan nog zonder de 14 procent voor Open VLD gerekend, de derde partij in de badplaats, de partij die we met een beetje goede wil toch ook bij eerder rechts kunnen rekenen. CD&V, de vierde partij, krijgt ook in Knokke-Heist forse klappen. Vooruit blijft, zoals altijd al, erg klein in de kustgemeente, maar gaat er toch licht op vooruit. Groen en PVDA halen de kiesdrempel niet.

2. Cathy Coudyser is Knokke-Heistse politica met meest stemmen

Dertien kandidaten uit Knokke-Heist namen deel aan de diverse parlementsverkiezingen. De bekendste daarvan zijn schepen Nick Wenmaekers (Open VLD), gemeenteraadslid, fractieleider in de gemeenteraad en uittredend Vlaams Parlementslid Cathy Coudyser (N-VA), en voormalig VRT-journalist Dirk Sterckx (Open VLD).

Wenmaekers, die opkwam voor de Kamer, haalde in Knokke-Heist 727  van zijn in totaal 3.162 stemmen. Cathy Coudyser haalde in Knokke-Heist 1.626 stemmen op een totaal van 8.010 stemmen. Dirk Sterckx, 15de opvolger op de lijst, kreeg in Knokke-Heist van 184 mensen een stem, en in totaal 1.988. Cathy Coudsyer behaalde van de Knokke-Heistse politici op de lijsten het hoogst aantal stemmlen. Geen enkele inwoner van de badplaats werd echter verkozen voor een van de drie parlementen.

3. Sander Loones en Jean-Marie Dedecker stemmenkampioenen

Met zijn 3.056 stemmen in Knokke-Heist alleen is N-VA-lijsttrekker voor de Kamer Jean-Marie Dedecker met voorsprong de stemmenkampioen, hij laat Wouter Vermeersch van Vlaams Belang (926 stemmen) mijlenver achter zich. Op de Vlaamse lijst zien we dat Sander Loones (N-VA) met zijn lokaal 1.871 stemmen de eerste plaats inneemt. Ook de tweede plaats van de Vlaamse voorkeurstemmen is voor een N-VA’er, namelijk de eigen inwoner Cathy Coudyser. Met haar voorlaatste plaats op de lijst had Coudyser geen nationale politieke ambities meer. “Maar de uitslag is zeker wel een opsteker met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen, waar ik me nu wel volledig wil op toeleggen”, zegt ze. “Als je in het post-Lippenstijdperk goed wilt besturen in Knokke-Heist, is dat volgens mij niet te combineren met een parlementair mandaat. Ik hoop natuurlijk wel dat we in Knokke-Heist zullen kunnen mee besturen en daarom sloten we er een kartel met CD&V onder de naam ‘Inzicht’”. Deze verkiezingsuitslag is dus wel een meevaller voor N-VA in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, maar projecties naar de lokale verkiezingen toe lijken toch moeilijk te maken. In Knokke-Heist zullen lokale lijsten, zoals Gemeentebelangen en de lijst van ex-burgemeester Piet De Groote, naar verwachting immers een grote rol spelen.

Voor het Vlaams Parlement is N-VA de grote winnaar in Knokke-Heist, met 38,6% van de stemmen. Daarna volgt Vlaams Belang met 21% van de stemmen, gevolgd door Open VLD (14,2%). CD&V haalt hier 10,4% en Vooruit 7,8%. Groen en PVDA halen de kiesdrempel niet.

De inwoners van Knokke-Heist stemden ook voor de Kamer het meest voor N-VA (39,2%), voor Vlaams Belang (20%) en Open VLD (15,3%). In tegenstelling tot de vorige stembusgang haalt Groen de kiesdrempel niet (3,4%). PVDA strandt op 3,1%.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees