Na de verkiezingen: Griet naar het parlement maar ook kandidaat voor de sjerp

Een dolgelukkige Griet Vanryckeghem, geflankeerd door de twee grote bonzen van N-VA. (foto CL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Ook in Menen werden ‘de verkiezingen van de eeuw’ met argusogen gevolgd en verschenen 13 bekende en minder bekende gezichten op nationale affiches. Met de resultaten komen enkele prangende vragen bovendrijven. Aan wat mag de Menenaar zich in oktober verwachten?

1. Vlaams Belang, de stemmenkampioen met pruttelende motor

De ruk naar rechts was in de grensstad meer dan ooit duidelijk. Naar analogie met de federale en regionale verkiezingen, domineerden ook hier de N-VA en het Vlaams Belang de lijsten. De lijsten van kopman Tom Van Grieken wisten steevast bijna 30% van de Menenaars te overtuigen, N-VA flirtte dan weer gestaag met de 20%. Beiden lieten ze de tegenstand mijlenver achter zich liggen, met enkel Vooruit die kon aanklampen. Toch is er van euforie in het kamp van rechts weinig sprake. Op gemeentelijk niveau is er zelfs sprake van een Vlaams Belang 2.0, die duidelijk afstand neemt van de zetelende gemeenteraadsleden. Die hebben, op hun beurt dan weer, hun partijkaart richting hoofdbureau gestuurd en besloten om als onafhankelijke verder te gaan tot aan het einde van hun mandaat. Hoogtepunt van het interne dispuut kwam er tijdens de betoging rond het sluiten van de overweg in de Hogeweg. Daar stond uittredend voorzitter Eddy Vandendriessche lijnrecht tegenover de nieuwe lichting van de lokale afdeling. “Voor ons hoeft het alvast niet meer”, klonk het in een reactie van uittredend gemeenteraadslid Dorianne Dewiest. “Eddy is van leeftijd en heeft er gewoon de energie niet meer voor. Zelf sukkel ik ook wat met de gezondheid en ik heb er geen boodschap meer aan. Menen werd door de nationale top van de partij altijd wat stiefmoederlijk behandeld. We waren een soort aanhangsel waar niemand naar omkeek. Dat de partij in Menen zo goed scoort is goed nieuws, al vrees ik dat het weinig zal veranderen aan de structuur. Wie of wat ons zal vervangen? Goeie vraag! Tot op heden werden noch Eddy noch ik officieel op de hoogte gebracht van vervanging.”

2. Griet Vanryckegem, parlementslid of burgemeester?

Weinig verrassend sprokkelde Griet Vanryckegem een indrukwekkend aantal stemmen bijeen. Met 9.159 voorkeursstemmen, iets minder dan bij de vorige verkiezingen, trok ze het Meense peloton vooruit. Ze krijgt haar eigen zitje in het Vlaams parlement, al zitten de inwoners van de grensstad vooral te wachten op de keuze die ze in oktober misschien zal moeten maken. Als schepen kon ze zich de afgelopen legislatuur opwerken tot een graag gezien figuur en is ze gedoodverfde kandidaat voor de sjerp van burgemeester. “Ik ben overdonderd en verrast door het resultaat”, reageerde Griet. “Dit heeft ons de wind in de zeilen gegeven en de kiezer heeft duidelijk vertrouwen gegeven. Maar nu al vooruit lopen op de volgende verkiezingen? Dat is nog te vroeg. Een lokale campagne is ook helemaal anders dan regionale en federale campagnes. Wat ik wel wil meegeven is dat we enorm dankbaar zijn voor de gehaalde resultaten.”

3. Wat met de stadslijst?

De resultaten van de verkiezingen waren vooral voor Open-VLD rampzalig. Wat ooit de systeempartij bij uitstek was, moet zich vandaag tevreden stellen met enkele zetels in de oppositie. De crisis binnen het blauwe bastion is compleet. Vooruit deed het wel goed. In Menen koos Vooruit dan weer voor een samenwerking met Open-VLD, in een gloednieuwe stadslijst. “Et alors?” reageert Kasper Vandecasteele (Vooruit). “We kozen net voor die lijst, omdat we ons hier duidelijk willen afscheiden van de nationale politiek. We geloven in Menen en geloven in het project dat we voor ogen hebben. Mensen spreken ons daar ook over aan en hebben geen boodschap aan partijkleuren. We hebben hier een goed team waarmee we van Menen een betere plaats willen maken voor elk.”

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees