Na de verkiezingen en de winst van Vlaams Belang: “Lokale verkiezingen zijn een ander verhaal”

© Getty Images/iStockphoto
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

De verkiezingen zorgden in Wielsbeke niet echt voor verrassingen. Burgemeester Jan Stevens (CD&V) en Rik Buyse (Samen+) zien Vlaams Belang, net als in een groot deel van West-Vlaanderen, als winnaar uit de stembus komen.

Slechts één kandidate uit Wielsbeke waagde haar kans tijdens deze verkiezingen. Voor het Vlaamse Parlement stond Mauri Verhaeghe bij Voor U op de negentiende plaats. In Wielsbeke haalde ze vier stemmen, in totaal 273. Zelf wou Mauri niet reageren. “Dat er maar één kandidate was, is niet meteen een verrassing”, zegt burgemeester Jan Stevens. “Het is een spel van vraag en aanbod waar je voor zoiets gevraagd moet worden.”

1. Vlaams Belang vooral bij jeugd populair

“We wisten dat Vlaams Belang sterk zou scoren tijdens deze verkiezingen”, zegt Jan Stevens. “Ook in 2019 waren ze voor de federale verkiezingen al de grootste partij. Voor de Vlaamse verkiezingen was dit toen nog CD&V met Hilde Crevits als stemmenkanon, maar ook zij kon de pletwals niet tegenhouden. Als je tussen de mensen loopt, weet je dat Vlaams Belang vrij populair is, vooral bij de jeugd. De partij is bijzonder actief op sociale media, iets wat gevoelig ligt bij de jongeren. Ze pikken die boodschap op. De neerwaartse spiraal van CD&V is eveneens geen verrassing.”

2. Zwaar verlies voor CD&V

“Dit waren verkiezingen met twee gevoelens”, stelt Rik Buyse van oppositiepartij Samen+. “Het geeft een goed gevoel dat N-VA de grootste partij in Vlaanderen is, maar je kan er niet naast kijken dat Vlaams Belang 1 op 3 stemmen weet te halen. Over het algemeen ben ik dus tevreden met de uitslag. Verder waren er geen grote verrassingen met Open VLD die afgestraft werd en de algemene tendens van CD&V die verder gezet werd. Ook in Wallonië is er een ommekeer. Ik ben blij dat deze verkiezingen achter de rug zijn en we ons nu op de gemeenteraadsverkiezingen kunnen toespitsen. Die worden totaal iets anders. In Wielsbeke spreekt men meestal van drie partijen Samen+, TEAM8710 en Lijst Burgemeester maar vergeet Vlaams Belang niet. Ik sta alvast te trappelen om eraan te beginnen. We zijn dan ook ongeveer rond met onze lijst.”

3. Nationaal niet hetzelfde als lokaal

“De verkiezingen van oktober zullen van een ander kaliber zijn voor Wielsbeke. Daar zal ik mij schikken naar het oordeel van de kiezer. We trekken als Lijst Burgemeester naar de kiezer en dan zou het logisch zijn dat ik lijsttrekker ben, maar dat is nog geen uitgemaakte zaak. Momenteel hebben we 14 kandidaten op onze lijst. Die willen we de komende weken afronden”, aldus de burgervader van Wielsbeke.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees