Na de verkiezingen: Dedecker heeft op 13 oktober geen schrik van Vlaams Belang

Jean-Marie Dedecker triomfeerde zondagavond voor N-VA, maar richt nu de blik op Middelkerke met Lijst Dedecker. © SVK
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Er werd hard uitgekeken naar het resultaat van burgemeester Jean-Marie Dedecker, lijsttrekker voor de Kamer in West-Vlaanderen. Hij kon niet voorkomen dat Vlaams Belang de grootste partij werd in West-Vlaanderen, maar het was wel lange tijd een nek-aan-nek-race. In Middelkerke is N-VA voor de Kamer met voorsprong de grootste, maar voor het Vlaams Parlement won het Vlaams Belang toch het pleit.

Bij de federale verkiezingen blijft N-VA de grootste partij in Middelkerke met 34,1% van de stemmen, ondanks een lichte daling van 0,5%. Vlaams Belang kent een aanzienlijke groei en behaalt 25,3%, een stijging van 6,6%. Vooruit stijgt met 1% tot 12,5% van de stemmen, terwijl CD&V een daling van 2,1% ondergaat en eindigt op 9,0%. Open Vld verliest 5%, PVDA groeit licht en behaalt 4%. Groen verliest 2,9% en strandt op 3,5% van de stemmen.

Voor Vlaanderen is Vlaams Belang de grootste met 29,2%, een forse stijging met bijna 8%. N-VA behoudt 26% van de stemmen. Alle andere partijen volgen ook hier op ruime afstand. Drie conclusies in Middelkerke na de stembusslag:

1. Missie geslaagd voor Dedecker

Jean-Marie Dedecker heeft de N-VA versterkt in West-Vlaanderen. Ondanks de toegenomen concurrentie van Vlaams Belang behoudt N-VA een sterke positie. “Bart De Wever vroeg me om de meubels te redden in West-Vlaanderen en ik denk dat ik daarin geslaagd ben. Ik had 50.000 stemmen als streefdoel gesteld en het zijn er veel meer geworden (58.603, red.). Winnaars zijn verliezers die nooit opgeven”, reageert Dedecker. Daarmee moet hij enkel Melissa Depraetere van Vooruit voor laten gaan. Zij behaalde 63.917 stemmen.

“Elke stem telt, ik wou de partij helpen om komaf te maken met de ‘linkse’ Vivaldi-regering. Daar zijn we in geslaagd. Laat Bart De Wever nu maar onze premier worden”, zegt Dedecker.

2. Vlaams Belang koestert hoop

In Middelkerke behaalde Vlaams Belang het meeste stemmen voor het Vlaams Parlement. Dit resultaat voorspelt mogelijk een sterke prestatie voor de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. De lokale afdeling van Vlaams Belang reageert optimistisch: “Dit resultaat bevestigt dat onze boodschap resoneert met de inwoners van Middelkerke. We kijken uit naar 13 oktober.” Patrick Meurice, die 6.512 stemmen behaalde, zal de lijst trekken. “We zijn druk bezig met de lijstvorming en hebben al 15 personen geselecteerd. We wachten de uitslag af, maar een samenwerking met LDD is zeker mogelijk wat ons betreft.”

3. Lijst Dedecker wil opnieuw absolute meerderheid

Dedecker blijft ook in de toekomst ambitieus en vastberaden: “Ik ga opnieuw voor de absolute meerderheid met Lijst Dedecker in Middelkerke op 13 oktober, want ik ben niet bang voor Vlaams Belang.”

Dedecker benadrukt tot slot nog het belang van de politiek voor de jongeren: “Ik heb gezien welke impact zowel het communisme als extreemrechts op mensen heeft gehad. Het is mijn doel jongeren hiervoor te behoeden.”

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees