Na de verkiezingen: CD&V redt de meubelen en dat stemt burgemeester hoopvol voor 13 oktober

Burgemeester Denis Fraeyman (CD&V) was blij met het behaalde resultaat en ziet de toekomst hoopvol tegemoet. © Jan Stragier
Jan Goossens
Jan Goossens Medewerker KW

Met verkiezingszondag 9 juni nog vers in het geheugen nemen we het stemgedrag van de eigen inwoners uit Pittem en Egem onder de loep, met een vooruitblik naar de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Pittem volgt de tendens van Vlaanderen, al blijft de gemeente toch nog sterk CD&V-gezind. Een drietal conclusies vanuit Pittem.

1. Vlaams blijft CD&V grootste partij

Pittem en Egem volgen in grote lijnen de tendensen van de provincie en Vlaanderen, al zijn er toch enkele opmerkelijke vaststellingen. Vlaams Belang gaat er zowel Vlaams als federaal ten opzichte van 2019 op vooruit, terwijl N-VA 1,3 % verloor op Vlaams niveau en 0,6 % op federaal vlak. Voor het Vlaams Parlement blijft CD&V met 33,4 % duidelijk de grootste partij.

Op federaal vlak moet de partij Vlaams Belang weliswaar met 28,1 % laten voorgaan, maar houden de christendemocraten met 23,7 % N-VA, dat 18,7 % van de stemmen behaalde, ruim achter zich. In beide verkiezingen gaat de partij wel degelijk achteruit, maar met respectievelijk min 1,4 % en min 1 % ten opzichte van 2019 blijft de schade meer dan beperkt. Ook Europees blijft CD&V met 25,3 % afgetekend de tweede grootste partij, na Vlaams Belang.

2. “Vertrouwen”

Burgemeester Denis Fraeyman, die zelf deelnam aan de verkiezingen en op de zeventiende plaats stond op de CD&V-lijst voor het Vlaams Parlement, is tevreden. We spraken hem een eerste maal op zondagmorgen aan de kieslokalen in zaal De Magneet. “Ik heb goed geslapen en ben de dag gestart met een deugddoend looptochtje. Ik heb net zelf mijn stem uitgebracht en ga nu met mijn gezin gezellig naar huis om het verloop van de verkiezingen te volgen. Uiteraard is het spannend, maar het is nu alleen nog afwachten. Ik heb mij wel bewust kandidaat gesteld op de Vlaamse lijst, omdat ik er van overtuigd ben dat een lokale vertegenwoordiging absoluut belangrijk is. We hebben dat bijvoorbeeld gemerkt bij de recente problemen met de busverbindingen van De Lijn, waar we diverse personen hebben moeten aanspreken, zelfs over de partijgrenzen heen, om tot een resultaat te komen. Ook voor heel wat andere dossiers, die Vlaamse bevoegdheid zijn, kan dit voor een positieve stimulans zorgen”, klonk het toen.

Na de stembusslag blijft Fraeyman positief. “Ik ben zeker tevreden, zowel met het door mijzelf behaalde resultaat als met het resultaat van de partij zelf. Ik vind het vooral belangrijk dat in de regio van Tielt tot Torhout CD&V op Vlaams niveau de grootste partij blijft. Dat toont aan dat de mensen nog vertrouwen in ons hebben en dat stemt mij zeker hoopvol naar de toekomst toe.”

3. Komen Vlaams Belang en N-VA op met gemeenteraadsverkiezingen?

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen binenn een vrietal maanden, steken we ook eens ons licht op bij de partijen die op dit moment niet vertegenwoordigd zijn in de Pittemse gemeenteraad. “We hebben contacten met een aantal personen in Pittem. Nu de nationale verkiezingen achter de rug zijn, is het zeker de bedoeling alle opties te bekijken. Het is echter nu nog te vroeg om al definitieve uitspraken over te doen over een mogelijke deelname met onze partij aan de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt Sam Weyts, campagnecoördinator voor Vlaams Belang West-Vlaanderen.

Ook vanuit N-VA wordt er gedacht aan een mogelijke deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in Pittem. “Momenteel bekijkt een aantal leden of er in Pittem een N-VA-lijst kan opkomen en lopen er gesprekken. Onder meer Godfried Bovijn, die in het verleden al voor ons aan de verkiezingen deelnam, overweegt dit opnieuw te doen. Momenteel kunnen we echter nog geen definitief uitsluitsel geven”, laat Johan De Poorter, parlementair medewerker van volksvertegenwoordiger Axel Ronse, weten.Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees