Melissa Depraetere zet licht op groen voor Vlaamse formatie: “Vertrouwen gekregen in gesprekken met Bart De Wever”

Melissa Depraetere wil van start gaan met de formatie van een Vlaamse regering. © BELGA

Vooruit is bereid om onderhandelingen op te starten met N-VA en CD&V over de vorming van een Vlaamse regering. Dat meldt de partij woensdag in een persbericht. Voorzitter Melissa Depraetere leest in de startnota van informateur Bart De Wever “een duidelijk signaal” dat de drie partijen “bereid zijn om de komende maanden te onderhandelen over een warmer en socialer Vlaanderen”. Depraetere voegt er wél meteen aan toe dat er in de nota van De Wever nog een aantal zaken staan die voor Vooruit onaanvaardbaar zijn.

Vlaams informateur Bart De Wever heeft dinsdag zijn startnota gepresenteerd aan partijvoorzitters Sammy Mahdi (CD&V) en Melissa Depraetere (Vooruit). Dat gebeurde tijdens een afzonderlijk gesprek met beide voorzitters. Terwijl Mahdi na afloop van dat gesprek liet optekenen dat “een aantal correcties” voor zijn partij “noodzakelijk” waren, hield men bij Vooruit de lippen op elkaar.

“De kiezer heeft op 9 juni gestemd voor een warmer en socialer beleid in Vlaanderen. Wij hebben de informateur gevraagd om een duidelijk signaal te geven dat de huidige Vlaamse regeringspartijen bereid zijn hun beleid fundamenteel bij te sturen”, zegt Melissa Depraetere. Ik heb in de gesprekken met Bart De Wever het vertrouwen gekregen dat die bereidheid er is”, aldus Depraetere.

Volgens Depraetere staan er in de startnota van informateur Bart De Wever “duidelijke openingen om het Vlaamse beleid fundamenteel bij te sturen op het vlak van onder meer onderwijs, zorg, kinderopvang, betaalbaar wonen, mobiliteit en klimaat”.

Tegelijk staan er volgens haar in de nota ook passages die voor haar partij “nooit in een regeerakkoord kunnen komen”. Over welke passages het dan precies gaat, verduidelijken de socialisten niet. Daarnaast zijn er op bepaalde vlakken “nog onvoldoende tegemoetkomingen”. Ook hier laat de partij voorlopig in het midden over welke punten het precies gaat.

Volgens Depraetere is de nota van De Wever “geen voorafname op het regeerakkoord”. “Het is wel een duidelijk signaal dat drie partijen bereid zijn om de komende maanden te onderhandelen over een warmer en socialer Vlaanderen. Alleen als we die bereidheid aan het einde van de onderhandelingen ook terugzien in het regeerakkoord, zal Vooruit in de Vlaamse regering stappen”, besluit Depraetere.

Als de Vlaamse regeringsonderhandelingen effectief van start gaan, stuurt Vooruit naast voorzitter Depraetere ook kopstuk en kandidaat-voorzitter Conner Rousseau en ontslagnemend minister van ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez naar de onderhandelingstafel.

Ook CD&V is bereid “om aan tafel te gaan en de onderhandelingen te starten” over de vorming van een Vlaamse regering. Dat meldt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. “De startnota is een uitnodiging om aan tafel te gaan, geen bindend document”, stelt Mahdi. “Er ontbreken voor ons een aantal fundamentele zaken en er zijn een paar elementen waar wij fundamenteel anders naar kijken. De komende weken zal dat tijdens de onderhandelingen verder uitgeklaard moeten worden”.