Schepen Jessy Salenbien (Vooruit) neemt na twaalf jaar afscheid van de politiek: “De toekomst van Koekelare is in goede handen”

“Als je me vraagt naar mijn grootste realisatie, waar ik het meest trots op ben, dan zou ik je een hele lijst kunnen geven”, Jessy Salenbien, hier te zien op haar favoriete plekje: de tuin van de hoop. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Na bijna 12 jaar dienst neemt Jessy Salenbien afscheid als schepen van Koekelare. In een open brief blikt ze terug op een periode vol inzet en betekenisvolle projecten. Ze begon in 2012 met het doel om positieve veranderingen teweeg te brengen in de gemeenschap. “Kritiek of moeilijke kwesties ging ik nooit uit de weg”, vertelt Jessy, die aan de slag gaat op een notariaat en de Koekelaarse politiek verlaat.

Gedurende haar ambtstermijn heeft Jessy, die donderdag 48 jaar wordt, zich ingezet voor diverse initiatieven zoals het vernieuwen van de gemeentelijke huisstijl, restauraties van monumenten, het bevorderen van gelijke kansen en het versterken van de cultuursector. Ze werkte aan projecten als KoekelArt, Kunstdorp Koekelare, en diverse fietstochten en tentoonstellingen. Ook in het milieu heeft ze bijgedragen door subsidies binnen te halen en initiatieven zoals het Princessebos en Charlottebos te realiseren.

“Of het nu om kritiek ging of om moeilijke kwesties, ik wilde het probleem nooit uit de weg gaan, ongeacht de ideologische of filosofische strekking van die persoon”

Jessy bedankt alle mensen van de gemeentelijke diensten voor de fijne samenwerking en de teamleden die haar onvoorwaardelijk steunden. Ze dankt in het bijzonder ook de inwoners van Koekelare en benadrukt dat haar familie haar door dik en dun heeft gesteund. “Als je me vraagt naar mijn grootste realisatie, waar ik het meest trots op ben, dan zou ik je een hele lijst kunnen geven. Maar er is er één die er met kop en schouders bovenuit steekt. Ik ben altijd klaar blijven staan om te luisteren wanneer mensen me nodig hadden. Of het nu om kritiek ging of om moeilijke kwesties, ik wilde het probleem nooit uit de weg gaan, ongeacht de ideologische of filosofische strekking van die persoon. Samen met mijn fantastische collega-medewerkers hebben we deze momenten aangepakt. Dit is mijn grootste kracht geweest, maar misschien ook wel mijn valkuil. We hebben prachtige momenten beleefd”, vervolgt Jessy.

Vriendelijkheid

“De vriendelijkheid werd haar van kindsbeen af aangeleerd, want dat brengt je het verst! Het kost niets en levert veel respect op”, vult Jessy’s mama Maria Maes aan.

“De grootste uitdaging ligt echter op een breder vlak. Klimaat- en milieubeleid zijn enorm boeiende maar ook tegenstrijdige thema’s. Er komt op dat gebied heel wat op ons af. En in onze snel veranderende maatschappij zien we ook veel uitdagingen op het gebied van digitalisering, bestuurskracht en empowerment. Voor een klein lokaal bestuur wordt het een uitdaging om bestuurskrachtig te blijven en de medewerkers te blijven ondersteunen en nieuwe aan te trekken. Mooie uitdagingen dus voor mijn opvolg(st)er om verder mee aan de slag te gaan”, aldus Jessy Salenbien.

Betrokkenheid

“Hoewel ik afscheid neem als schepen, blijf ik betrokken bij onze gemeenschap. Ik kijk ernaar uit om op andere manieren bij te dragen aan het welzijn en de vooruitgang van Koekelare. Tot en met 2 december zal ik mij volledig inzetten om tot jullie dienst te staan. Daarna draag ik met vertrouwen mijn taken over aan mijn opvolger, in de wetenschap dat de toekomst van Koekelare in goede handen is. Zelf ga ik aan de slag als notarieel medewerker en word ik verwelkomd in een warm en ambitieus team. Heb je dus hulp nodig, bijvoorbeeld bij een aan- of verkoop, krediet, hypothecaire volmacht, of handlichting? Dan help ik je graag verder, zoals ik altijd mijn werk heb gedaan: met veel enthousiasme, empathie, met uiterste zorg en correctheid. Met warme groet en diepe dankbaarheid”, besluit Jessy nog.

“Klimaat- en milieubeleid zijn enorm boeiende maar ook tegenstrijdige thema’s”

Burgemeester Patrick Lansens vertelt dat Jessy al een tijdje op zoek was naar een deeltijdse baan die ze kon combineren met haar schepenmandaat. Onlangs kreeg ze te horen dat ze mocht beginnen bij een sollicitatie, maar de baan was niet te combineren met haar mandaat. Jessy heeft zich altijd toegewijd getoond als schepen en haar taken nauwgezet uitgevoerd. Haar vertrek wordt betreurd, maar haar beslissing wordt gerespecteerd. Ze heeft toegezegd haar mandaat uit te voeren tot het einde van het jaar, in afwachting van een opvolger na de komende verkiezingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier