Politieke reacties na stap opzij van Van Quickenborne: “Hij wikt en beschikt binnen Team Burgemeester”

Vincent Van Quickenborne zet een stapje terug als lijsttrekker van zijn ‘eigen’ Stadslijst voor Kortrijk. © Belga
Jules Fremaut

Alle Kortrijkse politieke kopstukken hadden hun mening klaar na de beslissing van Vincent Van Quickenborne om een stapje terug te zetten als lijsttrekker van zijn ‘eigen’ Stadslijst voor Kortrijk. Ruth Vandenberghe (Stadslijst voor Kortrijk) reageert als kersvers lijsttrekker opgelucht, Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) en Axel Ronse (N-VA) nemen de handschoen op en David Wemel (Groen) ziet hoe Van Quickenborne zijn lot ‘Rousseau-gewijs’ in handen van de kiezer legt.

“De campagne van de lokale verkiezingen startte zondagavond al”, vat een lijsttrekker de situatie samen. Toen duidelijk werd dat Vincent Van Quickenborne zwaar onderuit ging, keek iedereen uit naar wat hij zou beslissen. Aanblijven als lijsttrekker of de handdoek in de ring gooien en het lijsttrekkerschap bij de Stadslijst voor Kortrijk laten aan Ruth Vandenberghe? Hoewel Van Quickenborne zei dat het resultaat geen invloed zou hebben op zijn beslissing, besliste ‘Quickie’ al snel om een ondersteunende rol op te nemen. “Het is een keuze die ik gemaakt heb in eer en geweten. Wie verkiezingen wil winnen, moet durven kiezen voor vernieuwing”, reageerde hij bij Focus & WTV. Dat het verkiezingsresultaat daar voor iets tussen zit, wil Van Quickenborne niet gezegd hebben.

Opluchting

En zo kan Ruth Vandenberghe als lijsttrekker een gooi doen naar de burgemeesterssjerp, met haar politiek leermeester Van Quickenborne als lijstduwer. “Ik ben vooral opgelucht, eindelijk duidelijkheid. Ik ben altijd kandidaat-burgemeester geweest en ben maar wat blij dat ik nu als lijsttrekker naar de kiezer kan trekken”, klonk het maandag na de gemeenteraad.

Ook bij CD&V heerst een gevoel van opluchting. De keuze tussen Vandenberghe en Van Quickenborne was een splijtzwam bij de ‘Stadslijst voor Kortrijk’. “We kunnen nu eindelijk vooruitkijken en ons in de diepte voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen”, aldus gemeenteraadslid Benjamin Vandorpe (CD&V). Vandorpe gaf ook aan dat de rest van de lijstverdeling voor de stadslijst niet lang meer op zich zal laten wachten.

Tweestrijd?

Axel Ronse (N-VA) ziet zich na het sterke resultaat van afgelopen zondag gesterkt in zijn burgemeestersambities. “We kunnen concluderen dat we naar een tweestrijd gaan tussen Vandenberghe en mezelf. Na zondag zijn we de grootste partij in Kortrijk”, klinkt het.

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) riep zichzelf maandagmiddag ook uit tot kandidaat-burgemeester, maar daar houdt Ronse geen rekening mee. “Federaal scoren we 5% beter dan Vlaams Belang en om burgemeester te zijn, moet je partners vinden. En daar knelt het schoentje voor Vermeersch. Wie een (centrum)rechts beleid wil in Kortrijk stemt in oktober best voor N-VA”, besluit Ronse.

Scherpe reacties

Vermeersch reageerde over Vandenberghe dan weer dat “fotogeniek zijn en een hoog knuffelgehalte hebben, niet volstaat om burgemeester te zijn van een centrumstad” en omschrijft haar als een “marionet van Van Quickenborne”.

Maxim Veys, lijsttrekker voor Vooruit, hekelt dan weer dat het meteen over de postjes gaat. “De campagne moet niet over kandidaat-burgemeesters gaan, maar over gedreven kandidaten met sterke inhoudelijke voorstellen die Kortrijk vooruit helpen”, reageerde het kersverse Vlaams Parlementslid.

Ook lijsttrekker van Groen, David Wemel, reageert stevig. “Eens te meer is wel duidelijk dat het nog steeds Van Quickenborne zelf is die wikt en beschikt binnen Team Burgemeester. De beslissing past ook in de lijn van de keuze om Team Burgemeester uit te breiden met CD&V en op die manier ook afstand te doen van het project ‘stadscoalitie’ dat hij zelf in de steigers had gezet. Hij legt nu Rousseau-gewijs zijn lot in de handen van de kiezer”, aldus Wemel.