Oudgedienden Noël Cordier en Gerard Gevaert zwaaien politiek uit: “Tijd om afscheid te nemen, maar blijven de partij steunen”

Gerard Gevaert, geflankeerd door zijn zoon Wim, neemt afscheid van de lokale politiek. © PM
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Zoek bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober niet naar de namen van Noël Cordier en Gerard Gevaert bij Team Burgemeester. Beide oudgedienden zeggen de actieve politiek adieu.

Moerenaar Cordier (67) is al 45 jaar politiek actief. “Arthur Vanhoutte en Patrick Van de Poel overtuigden me in 1980 om bij de PVV te komen. (lacht) Da’s niet die partij uit Nederland, hé. Wel de voorganger van Open VLD, namelijk de Partij voor Vrijheid en Vooruitgang. Vooral Van de Poel was een hevige liberale militant: bij hem thuis hingen heel wat foto’s en affiches, onder meer van Willy De Clercq.”

OCMW-voorzitter

Samen met regionale liberale bekendheid Johan Kerckhof richtte Cordier mee de jongerenafdelingen van de PVV op. Cordier zou in totaal aan maar liefst negen verkiezingen deelnemen: twee keer de provincieraad, een keer de senaat en zes keer de gemeenteraadsverkiezingen. “In 1988 kwam de doorbraak. Samen met Roland Defreyne en andere sterkhouders namen wij deel aan de verkiezingen als ‘Gistel 2000’ en behaalden vier zetels. Ik werd OCMW-voorzitter en de trein was vertrokken. Die functie zou ik nog eens opnemen tussen 2000 en 2006. Van 1994 tot 2000 was ik schepen. Deze legislatuur werd ik aangeduid als fractieleider.”

Noël Cordier neemt afscheid van de lokale politiek.
Noël Cordier neemt afscheid van de lokale politiek. © PM

Kort na de eeuwwisseling werkte Cordier ook op het kabinet van minister Vincent Van Quickenborne. “Men zegt dat de gemiddelde politieke loopbaan 20 tot 25 jaar duurt. Wel, ik deed zowat het dubbele. Nu wil ik de doorstroming van jong talent mogelijk maken. En ja, ik ben op een leeftijd gekomen dat het fysiek al wat minder is en dan moet je knopen doorhakken. Ik stel me niet zomaar verkiesbaar om later ontslag te nemen, dat hoort niet. Ik blijf deel uitmaken van het bestuur van Team Burgemeester en steun dan ook alle kandidaten.”

Fier terugblikken

Ook de 83-jarige Gerard Gevaert zwaait de politiek uit. “Door mijn zoon Wim (nu schepen, red.), die in 1994 al in de politiek stapte, ging ik in 2000 ook overstag”, zegt Gerard. “Ik blik met fierheid terug op een kwarteeuw politiek, zowel in de gemeenteraad, het OCMW als het sociaal comité deze legislatuur. Ik heb me altijd ingezet voor onze groendienst, het onderhoud van de begraafplaatsen en een propere stad. (knipoogt) Als er gewerkt moest worden, was ik erbij. Dat ik straks geen kandidaat meer ben, wil niet zeggen dat ik de liberale familie laat vallen. Ik blijf hen steunen en was ook op de lijstvoorstelling aanwezig. Ik blijf ook actief lid bij de ouderenvereniging Vief.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier