Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad na schorsing burgemeester Ward Vergote: “Verwachten een duidelijke toelichting”

Gert-Jan Hovaere van oppositiepartij NVAPlus verwacht van de gemeente een duidelijke toelichting aan de raadsleden en de burgers over wat nu gaat volgen. © Archief Jan Stragier
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De oppositiepartij NVAPlus pleit door de schorsing van burgemeester Ward Vergote (Visie) voor een extra gemeenteraad om de situatie en de komende stappen helder te maken voor alle inwoners. “We verwachten van de gemeente een duidelijke toelichting aan de raadsleden en de burgers over wat nu gaat volgen”, reageert Gert-Jan Hovaere.

“Na een lange periode van onzekerheid en negatieve aandacht voor onze gemeente is er eindelijk een beslissing waarop we hadden aangedrongen. Nu, vier maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen staat de kiezer voor een duidelijke keuze: doorgaan met het huidige beleid of kiezen voor vernieuwing en verbetering. Het is tijd om de kaarten opnieuw te schudden. Onze fractie heeft steeds voorgesteld om constructief mee te werken en de gemeente niet in een onbestuurbaarheid te storten.”

“Echter, de steun die de partij Visie aan de veroordeelde burgemeester bleef geven, ligt nog vers in het geheugen. Maar: ‘genoeg is genoeg’. Het is tijd om de kaarten te herschudden, vanuit de oppositie kunnen we lopende dossiers nog afwerken. Laat de kiezer dan op 13 oktober beslissen over de toekomst van onze gemeente. Vandaag is er een uiteindelijk een beslissing na een lange, negatieve periode.

Slechte timing

Dat uittredend minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) alsnog een beslissing ging nemen voor de installatie van de nieuwe Vlaamse regering is geen verrassing. De timing komt wel zeer ongelegen voor de meerderheidspartij Visie.

Als de burgemeester niet in beroep gaat bij de Raad van State, dan zal er een waarnemend burgemeester moeten worden aangesteld en wordt dat schepen Nessim Ben Driss (Visie). Er resten in deze legislatuur maar enkele maanden meer. Begin december is er de installatie van de nieuwe gemeenteraad, een maand eerder dan in het verleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier