Oppositie en meerderheid klitten samen in Spiere-Helkijn: “Bij geen concurrentie wordt door één van ons tweede lijst opgestart”

© TB
Tristan Vandevelde

In Spiere-Helkijn doet er zich de komende gemeenteraadsverkiezingen een interessante machtswissel voor. Dirk Walraet geeft na 36 jaar burgemeesterschap zijn sjerp door. Aan wie? Als de kaarten blijven liggen zoals ze nu zijn geschud, gegarandeerd aan iemand uit Pro8587, een coalitiepartij van de meerderheid en de oppositie. Momenteel de enige in het partijlandschap van Spiere-Helkijn. Mathias Goos (voormalig kopstuk TeAm+) wordt de lijsttrekker van de nieuwe coalitie.

Afgelopen week kreeg elke inwoner van Spiere-Helkijn een aankondiging in de bus van Pro8587. De nieuwe partij is een samensmelting van de meerderheid – waar onder andere burgemeester Dirk Walraet (Lijst Burgemeester) deel van uitmaakt – en van de oppositie (TeAm+). Enkele leden van beide partijen, versterkt door enkele nieuwe kandidaten, slaan de handen in elkaar om een eenheidspartij te vormen. Daardoor zien we momenteel een monopolie in het politieke partijlandschap van Spiere-Helkijn, want voordien vormden deze twee partijen het volledige gemeentebestuur.

Geen monopolie

Indien er geen tweede partij opdoemt, dienen er normaal geen verkiezingen plaats te vinden, maar dat zal gegarandeerd niet het geval zijn. “Een partij zou ondemocratisch zijn, dus het is uitgesloten dat we op die manier richting verkiezingen gaan,” aldus schepen van Spiere-Helkijn Willy Glorieux. “Bij geen concurrentie zal iemand van ons een tweede lijst opstarten, maar daar gaan we niet van uit.”

Volgens hem is Luc Pollet van B&B ‘t Hof van Spiere namelijk al opzoek naar kandidaten voor op een tweede lijst. “Bij mijn weten heeft er tot nu toe wel nog niemand bevestigd.” Ook de lijstvolgorde is nog niet gekend. “Een lijstvolgorde is pas aan de orde als er een tweede partij is”, klinkt het.

Twaalf kandidaten

Wie dus niet op de lijst staat is burgemeester Dirk Walraet. Wel noteren we enkele vaste LB-waarden zoals schepenen Willy Glorieux, Roger Deldaele en Conny Seynaeve en gemeenteraadslid Nicolas Debonnet. Voot TeAm+ zaten momenteel Mathias Goos en Vincent Devos in de gemeenteraad. Nieuwe namen zijn Sylvie Pauwels, Rik Sprangers, Sylvia Van Daele, Lieselot Deldaele, Sylvie Delcour en Dieter Vervaecke.

In Spiere-Helkijn zijn er elf zetels te verdelen. Op de lijst van Pro8587 staan twaalf namen wat betekent dat er iemand afvalt. Ook over wie volgend jaar de burgemeestersjerp zal dragen, is nog lang geen duidelijkheid. “Die zal wellicht gaan naar diegene met de meeste stemmen. En zo zullen volgens het meeste aantal stemmen ook de schepenpostjes worden verdeeld.”

Standpunten

“Wij erkennen en waarderen de inspanningen en resultaten van voorgaande besturen. Pro8587 bouwt verder op die fundamenten, met respect voor het werk dat al is verricht,” valt er te lezen in de brief. Het moge duidelijk zijn: de nieuwe partij wil vooral verder bouwen op wat het huidige gemeentebestuur heeft gerealiseerd. Verder wil de partij blijven inzetten op het tweetalige karakter van de faciliteitengemeente en roepen ze op om allen te gaan stemmen in oktober om zo bij te dragen aan de toekomst van Spiere-Helkijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier