Ook Vooruit bevraagt de Bruggelingen: “Brugge is meer dan het ei van Brugge”

Pablo Annys: “Verkeersveiligheid is dé prioriteit voor de Bruggelingen.” © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Na CD&V Brugge heeft nu ook de partij Vooruit de Bruggelingen bevraagd in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker Pablo Annys stelt: “In alle buurten staat verkeersveiligheid in de top drie van prioriteiten.”

“De toekomst, ook in Brugge, is lokaal, wijkgericht en speelt zich dus af in onze buurten. Brugge is immers meer dan het ei van Brugge”, stelde kandidaat-burgemeester voor Vooruit Pablo Annys al in zijn boek ‘Brugge met ballen’. De partij voegde meteen de daad bij het woord, want in het voorjaar trok Vooruit met een buurtbevraging de Brugse buurten in om naar de noden en wensen van de Bruggeling te luisteren

“De Bruggeling kon in die bevraging hun top drie prioriteiten voor hun buurt aanduiden. Ze hadden hiervoor de keuze uit twaalf vooraf bepaalde thema’s waaronder verkeersveiligheid, betaalbaar wonen, zwerfvuil, buurtwinkels, voetpaden, buurtvoorzieningen, bushaltes, groen en bloemen op straat, straatverlichting, fietspaden, veiligheid en wegenwerken. Daarnaast was er ook een dertiende optie voor eigen suggesties”, legt Pablo Annys uit.

Verkeersveiligheid

In alle buurten staat verkeersveiligheid in de top drie van prioriteiten. “Daarnaast zien we aanzienlijke verschillen tussen buurten”, vervolgt de lijsttrekker. “In Koolkerke en Sint-Jozef is er bijvoorbeeld veel aandacht voor wegenwerken, wat mogelijks verband houdt met de in deze legislatuur uitgestelde maar dringende heraanleg van de Romboudswijk en de Gemeneweidestraat.

“In het noorden van Brugge, waaronder Lissewege, Zwankendamme en Zeebrugge, krijgen fietspaden en buurtwinkels meer aandacht dan in andere delen van de stad. In en rond het centrum van Brugge vraagt men vooral om een verbetering van voetpaden en bushaltes. Dit laatste is een duidelijke nawee van het nieuwe bussenplan en de besparingen bij De Lijn. Voetpaden behoren overal tot de top vijf, behalve in de meest noordelijke buurten.”

Betaalbaar wonen

Ook het onderhoud van en de vraag naar groen en bloemen op straat komen sterk naar voren in Dudzele, Kruisabele, Sint-Pieters, Lissewege, Zwankendamme en Zeebrugge. Betaalbaar wonen is vooral een aandachtspunt in het centrum, Sint-Andries en Sint-Michiels, wat samenhangt met de hoge woning- en huurprijzen in deze wijken.

“Op basis van deze resultaten wordt voor elke deelgemeente een buurtplan opgesteld. Deze plannen worden vanaf de tweede helft van augustus met de inwoners gedeeld en toegevoegd aan het verkiezingsprogramma van Vooruit”, aldus Pabl Annys.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier