Knokke-Heist gaat uniek karakter van Het Zoute beschermen: “Druk op de wijk onder controle houden”

Het Zoute is de meest exclusieve woonwijk van Knokke-Heist. © GF
Redactie KW

De typische kronkelende smalle paadjes, straten tussen de tuinen van de villa’s en witte verf. Het zijn maar enkele zaken die Het Zoute in Knokke typeren. De voorbije 115 jaar werd het wellicht de meest exclusieve wijk van Vlaanderen. De gemeente wil dat typische en ‘unieke’ karakter beschermen en hanteert daarom voor het eerst de BGO (Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling). “Door strikt vast te houden aan bepaalde richtlijnen, kunnen we er zo voor zorgen dat het unieke en bijzondere karakter van Het Zoute ook in de toekomst behouden blijft”, zegt het gemeentebestuur.

De geschiedenis van Het Zoute gaat terug tot 1908. De bekende architect Joseph Stübben ontwikkelde toen, in opdracht van de Compagnie Het Zoute, een eerste urbanisatieproject voor Het Zoute. Op basis daarvan werd een verkaveling uitgetekend en werden stedenbouwkundige voorschriften opgesteld, een primeur voor die tijd. “Het doel was eenduidig: het handhaven van kwaliteit in bouwwerken en het bereiken en beschermen van een architecturale visie van ‘eenheid en verscheidenheid’. Al snel bleek dat het wettelijke kader om deze voorschriften te handhaven ontbrak”, legt het gemeentebestuur uit. “Daarom werd beslist bij iedere verkoop specifieke voorwaarden op te leggen aan de kopers. De voorschriften werden minutieus beschreven, zoals het gebruik van witte verf, het gebruik van rode dakpannen, de afstanden tussen buitengevels en perceelgrenzen, de maximale bouwoppervlakte en ga zo maar door.”

Het zijn deze voorwaarden die Het Zoute zijn eigen specifieke identiteit gaven. Nergens elders aan de Belgische kust waren de bouwvoorschriften zo duidelijk en zo streng als in Het Zoute. Esthetiek speelde hierin een cruciale rol. En dat unieke karakter wil het gemeentebestuur dus ook in de toekomst vrijwaren met het invoeren van de Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling (BGO). 

Exclusieve woonwijk

Voor de mensen die het niet zouden weten: Het Zoute is de meest exclusieve woonwijk van Knokke-Heist. De wijk kent al sinds jaar en dag een mooi samenspel van wonen, natuur en recreatie. Typerend zijn de kronkelende smalle paadjes en straten tussen de tuinen van de villa’s. En net omdat de wijk zo exclusief is, heeft die ook een bijzondere aantrekkingskracht, zo blijkt uit de cijfers. “Zo merkten we de laatste tien jaar bijna een verdriedubbeling op van het aantal aanvragen voor omgevingsvergunningen. En dat heeft natuurlijk zijn impact op de omgeving”, gaat het gemeentebestuur verder. “Dit legt druk op de eigenheid van het Zoute. Zo komen er bijvoorbeeld te zware bouwvolumes die zich niet of onvoldoende integreren in de omgeving. De gemeente ziet het dan ook als haar taak om de kracht, eigenheid en het charmegevoel van Het Zoute te bewaren en de druk op de wijk onder controle te houden.”

BGO als beschermingsinstrument 

De ontwikkeling van een toekomstgerichte beleidsmatig gewenste visie voor deze woonwijk is volgens de gemeente daarom broodnodig. “De openheid van en het charmegevoel van de wijk moeten behouden blijven. Ook moet er maximaal ingezet worden op architecturale kwaliteit en landschappelijke integratie. De Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling (BGO) garandeert dit”, klinkt het.

Let wel: bij zo’n BGO kan een stad of gemeente wel nooit afbreuk doen aan de bestaande stedenbouwkundige voorschriften of nieuwe stedenbouwkundige voorschriften vastleggen. Wél kunnen er zekere aandachtspunten, niet-verordenende richtlijnen, vooropgesteld worden die kunnen gebruikt worden bij de beoordeling van vergunningsaanvragen op het vlak van de goede ruimtelijke ordening. 

“Met deze BGO wensen we vooral meer duidelijkheid te geven aan kandidaat-bouwheren die in hun aanvraag dan al meteen kunnen inspelen op de aandachtspunten. Zo vermijden we misverstanden en onnodige frustraties”, besluit het gemeentebestuur. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier