N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en start campagne: “Wij zijn de enige centrumpartij en willen geen lokale Vivaldi-regering”

Dit zijn de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van N-VA. © Edwin Fontaine
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

N-VA trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met op de lijst veel zelfstandigen, ondernemers en mensen uit de zorgsector. Bij gewezen parlementslid Manu Beuselinck kriebelt het want hij keert terug als lijstduwer. En er zijn pittige woorden voor de huidige coalitie waarvan N-VA deel uitmaakt. “De doorsnee Oostendenaar voelt zich vergeten”, luidt het.

Tot nu was enkel de top van de lijst bekend: Charlotte Verkeyn (1) en Maxim Donck (2). Gemeenteraadsleden Sandra Demuynck (3), Steven Nagels (4), Luba Minarikova (6) vervolledigen met Kristof Gesquiere (5) de top van de lijst. Op de lijst krijgen ook N-VA-jongeren (Lansens, Lefever en Hesta) en jongeren die de eerste stappen in de politiek zetten (uitbaatster Nicolette Codreanu) een plaats. Er staan vrij veel mensen op die actief zijn in de zorgsector en veel zelfstandigen en ondernemers. “Meer dan 40 procent van onze lijst zijn zelfstandigen, ondernemers of zijn er mee gelinkt. Die zijn voor N-VA belangrijk en dat hebben we nooit onder stoelen of banken gestoken. Ik had dan ook de bevoegdheid economie”, zegt lijsttrekker Verkeyn.

Niet meer naar Banjul

“Veiligheid en infrastructuur zijn speerpunten. Dat betekent bijvoorbeeld met aan parkenplan waarbij op 100 sites de infrastructuur moet veranderen voor een betere veiligheid. We willen ook minder belastingen voor zelfstandigen en meer bezoekers in de OC’s”, vertelt Maxim Donck

En dan is er ook zijn uitspraak over de inspraak: “Ik kom in alle wijken en was vorige week op het wijkcafé op de Opex. Mensen van de Vuurtorenwijk vragen zich af of Oostende stopt aan de blauwe bruggen. We moeten alle inwoners betrekken, ook die van de uithoeken.” En over de stedenband luidt het: “We moeten ons afvragen wat de kerntaken zijn en heel die samenwerking met Banjul is dat niet. Het mag op een laag pitje gezet worden want er zijn in onze stad urgentere zaken”, zegt Donck.

Lokale Vivaldi

N-VA wil duidelijk een alternatief bieden voor de centrumkiezers met punten rond veiligheid, goed bestuur en (hier en daar) verandering. En er is een zeer kritische noot te horen over het huidige stadsbestuur (waar ook N-VA deel van uitmaakt): “Je moet verstandige beslissingen nemen die niet moeten worden bijgestuurd omdat de Oostendenaar op zijn kop staat. Je mag wel niet draaien en keren met wind.” En dat bijsturen mag er voor de N-VA concreet komen op het circulatieplan en het OCMW-beleid. N-VA scoorde goed bij de parlementsverkiezingen.

“Je mag niet vergelijken. Wij zijn wel de enige centrumpartij. Als men niet voor ons stemt, dan worden het linksere partijen met een navenant beleid. Er is Vooruit Plus en bij de kartellijst Trots op Oostende staat toch ook Groen en als die linksere lijsten samen gaan, dan is dat toch niet wat de kiezer wil, zo bleek al op 9 juni. Dat wordt dan een lokale Vivaldi-regering”, zegt Verkeyn. Het is duidelijk: voor N-VA is de campagne begonnen.

Opvallende kandidaten

Op de lijst staan er enkele opvallende namen: carnavalist Brecht Mignauw (8), N-VA voorzitter Nikolaas Vanhoucke (14), KVO-man Danny Vandeput (17), Sarah Michem, 18e plaats en een ‘transfer uit Middelkerke’ genoemd), Daniel Lysabeth van wijkwerking Hazegras (22e plaats en in het verleden al 2 keer op de lijst van Open VLD), kermisuitbaatster Natacha Semay (38) en Marie Tavernier (39e plaats en medewerker in de EU-parlement). De lijst bevat ook trouwe N-VA leden en gewezen mandatarissen.

Lijstduwer Manu Beuselinck

Fel uit de hoek komt lijstduwer Manu Beuselinck. Hij is gewezen gemeenteraadslid, parlementslid en lokaal voorzitter. “We hadden met Maxim en Charlotte twee goede schepenen, maar een aantal zaken moeten nog veranderen. Ik denk aan de zone 30, het circulatieplan voor het centrum waardoor heel wat ondernemingen niet meer bereikbaar zijn en de plannen voor hoogbouw op de site Thermae Palace. Het moet ook gedaan zijn met 20 jaar progressief OCMW-beleid. We moeten rechtvaardig zijn, maar niet onnozel. Wij zijn de enige die voor een centrumrechts beleid staan”, zegt de bekende OTC-uitbater. Over zijn lijstduwersplaat : “Ik ben niet één van de topmensen op de lijst, maar als mijn stemmenaantal meevalt dan denk ik dat mijn verantwoordelijkheid opnieuw moet opnemen en wellicht in de gemeenteraad zal zetelen.”

De N-VA-lijst voor 13 oktober

1. Charlotte Verkeyn

2. Maxim Donck

3. Sandra Demuynck

4. Steven Nagels

5. Kristof Gesquiere

6. Luba Minarikova

7. Axelle Vanbesien

8. Brecht Mignauw

9. Ann-Sophie Borny

10. Jurgen Declercq

11. Thomas Lansens

12. Stijn Lefever

13. Nicoletta Codreanu

14. Nikolaas Vanhoucke

15. Lieven Du Gardein

16. Ingrid Denys

17. Danny Vandeput

18. Sarah Michem

19. Kelly De Beuker

20. Werner Van Laere

21. Thomas Hesta

22. Daniel Lysabeth

23. Sylvia Bocassile

24. Moniek Vanhercke

25. Valerie Vanderwal

26. Brigitte De Gryse

27. Emmanuelle De Ridder

28. Enricco Ricciolini

29. Roger De Jonghe

30. Jurgen Christiaens

31. Hilde Terrryn

32. James Delrue

33. Mryriam Verbrugge

34. Nancy De Meuter

35. Gregory Bostyn

36. Bo Mathys

37. Filip Degryse

38. Natacha Semay

39. Marie Tevernier

40. Werner Verbiest

41. Manu Beuselinck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier