Gemeenteraad keurt (eindelijk) sloop oud rusthuis en bouw nieuwe vleugel goed

Het oude rusthuis wordt binnenkort gesloopt. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De gemeenteraad keurde dinsdag het bestek goed voor de sloop van het oude rusthuis in Langemark en de bouw van een nieuwe vleugel met dagverzorgingscentrum en lokaal dienstencentrum. CD&V blijft teleurgesteld dat er geen extra kamers komen, maar burgemeester Cool vreest dat die leeg zouden kunnen staan. “Dat zou een financiële strop zijn voor de gemeente”, aldus Dominique Cool.

De goedkeuring van het agendapunt betekent het begin van de aanbestedingsprocedure voor de langverwachte sloop van het vroegere rusthuis en de uitbreiding van het bestaande woonzorgcentrum. “Wij zijn heel tevreden dat er eindelijk vanuit de huidige meerderheid eensgezindheid is over het te bouwen centrum voor dagverzorging en lokaal dienstencentrum en dat er een beslissing genomen werd om hiermee door te doen”, kwam Marleen Soete (CD&V) tussen. “Eindelijk zal er weer wat meer ruimte zijn voor het personeel dat activiteiten wil organiseren en zal het tijdelijke centrum voor dagverzorging, dat geopend werd in januari 2020, ook meer mensen kunnen ontvangen.”

“We stellen vast dat de plannen praktisch niet veranderd zijn ten opzichte van 2021 en snappen dan ook niet waarom dit drie jaar moest duren”, vervolgde Marleen Soete. “Alle voorziene kamers werden geschrapt en dat betreuren wij. Dat de funderingen voldoende sterk genomen worden om later eventueel kamers bovenop te bouwen, wil zeggen dat de meerderheid hiervoor open staat. Anders is dit weggesmeten geld. De toekomst zal het uitwijzen, maar hoe langer je wacht, hoe duurder alles wordt… Ik zie alvast dat waar we vroeger ongeveer 2 miljoen euro geraamd hadden voor de 16 kamers nu al de 4 miljoen overschreden wordt zonder de kamers.”

Luchtkastelen

“Ik hoor een aantal zure oprispingen omdat we boven budget gaan, maar jullie wilden een gebouw zetten dat dubbel zo groot was, zogenaamd voor 3,5 miljoen euro”, reageerde burgemeester Dominique Cool (N-VA). “Wij hebben altijd gezegd dat we 4 miljoen euro over hebben om te investeren in ouderenzorg. Dat doen we ook. Het zal wellicht iets meer zijn, maar we houden ons woord. In plaats van luchtkastelen te bouwen die ons 8 miljoen euro gingen kosten.”

Dat de mogelijkheid om bij te bouwen weggesmeten geld is, daar ging de burgemeester ook niet mee akkoord. “Ik denk dat dat gewoon voorzichtig is. Wij zijn de mening toegedaan dat ouderenzorg in de toekomst anders zal zijn dan vandaag en dat we andere manieren van ouderenzorg zullen moeten organiseren. Het is wel zo dat de mensen langer leven, maar ze leven ook langer gezond. Dat betekent dat de tijd dat ze in een woonzorgcentrum wonen niet noodzakelijk langer is. Vandaag zien we dat de bezetting netjes vol is, in tegenstelling tot een aantal woonzorgcentra in onze omgeving waar men eigenlijk de kamers niet gevuld krijgt. Financieel zou het niet verantwoord zijn om op vandaag nog eens extra miljoenen te investeren in extra kamers. Als die kamers leegstaan, zou dat een financiële strop zijn voor onze gemeente. Mocht het ooit nodig zijn, dan kunnen we er heel eenvoudig bovenop bouwen. Voorzichtigheid is de moeder van alle wijsheid. Die heeft ook echter ook een ontaarde zoon en dat is wantrouwen. En ik denk dat het eerste stuk van uw betoog in die richting te verklaren is.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier