Gemeenteraad in Wingene bespreekt stijgende criminaliteitscijfers: “Onze regio ligt in lijn met de nationale cijfers”

Het aantal woninginbraken blijft stijgen, een trend die zich ook in 2023 doorzet. © GF
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

N-VA-kopman en oppositieraadslid Pieter-Jan Verhoye vroeg tijdens de jongste gemeenteraad meer uitleg over de groeiende criminaliteitscijfers in de regio aan de Tieltse korpschef Filip Feraux. Die was toevallig present om uitleg te geven over twee koninklijke besluiten, nodig om de politionele uitbreiding van politiezone Tielt met Meulebeke mogelijk te maken.

Oppositieraadslid Verhoye beschikte over resultaten uit het vierde kwartaal van 2022 – de meest recente – waaruit blijkt dat het aantal gerechtelijke inbreuken in de regio gestegen is van 232 naar 454, het aantal diefstallen en afpersingen van 29 naar 114 en het aantal drugsfeiten van 14 naar 26. “Hoe evalueert u die cijfers, hoe wil u die stijgende trend inperken en zet die trend zich verder door?”, wou Verhoye weten.

Meer controles

Korpschef Feraux liet weten dat de cijfers voor 2024 nog niet beschikbaar zijn, maar bevestigde de trend. “Onze regio volgt daarmee de nationale cijfers, die zowat overal globaal gestegen zijn”, liet hij weten. “Er is ook een opvallende stijging van intrafamiliaal geweld na corona, een fenomeen waarvoor we nog geen verklaring hebben. Deze problemen worden door onze diensten ernstig genomen. Er wordt zeker meer aandacht aan besteed en een team opgezet. De stijging van drugsgerelateerde feiten is voor een deel ook het gevolg van meer controles en interventies met drugshonden. Maar we stellen vast dat het drugsgebruik stijgt in alle lagen van de bevolking. We proberen dat fenomeen in kaart te brengen, telefoontaps uit te voeren en gerichter onderzoek te doen. Maar ons recherche-team is beperkt, we moeten ons kunnen differentiëren. Vorige maand hebben we toch nog een belangrijke drugsvangst gedaan.”

Na intensief speurwerk wist politiezone Tielt een partij drugs, cash, goud en juwelen in beslag te nemen.
Na intensief speurwerk wist politiezone Tielt een partij drugs, cash, goud en juwelen in beslag te nemen. © GF

Speurwerk

Korpschef Feraux verwijst hiermee naar de resultaten van intensief speurwerk van politiezone Tielt vorige maand, na de interceptie van een verdacht voertuig waarbij de bestuurder en mogelijke dealer zelf onder invloed was van cannabis. Na huiszoekingen bij verschillende adressen in Ardooie, Ingelmunster en Roeselare werden acht kilo cannabis, 40.000 euro cash, goud, juwelen en luxegoederen in beslag genomen.

Stijgende trend

Burgemeester lieven Huys rondde de interpellatie af, met de vaststelling dat drugsgebruik in het kasteelpark en skatepark van Wingene de laatste twee jaar – na het plaatsen van camera’s – sterk is afgenomen. “Dat is alvast een positieve trend”, aldus Huys.

Cijfers uit het eerste trimester van 2023 tonen inmiddels aan dat onder meer het aantal woninginbraken met geweld inderdaad blijft stijgen. Toch blijft de politiezone Tielt inzake woninginbraken, de aanmaak van drugs, witwaspraktijken en opzettelijke slagen en verwondingen perfect binnen het Vlaamse gemiddelde. Alleen inzake cybercriminaliteit en vriendschapsfraude scoren we hoger dan normaal.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier