“Dit is een kwestie van fatsoen”: N-VA en Vooruit Houthulst laken plotse overstap van hun raadsleden

Jullie Descheppere wil minstens raadslid zijn. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De aankondiging van Lijst Burgemeester op 1 juni in aanwezigheid van gemeenteraadsleden Julie Descheppere (N-VA) en Peter Van Ryckeghem (Vooruit) is bij hun respectievelijke partijen als een donderslag bij heldere hemel gekomen. Maar schepen Olivia Masselin (Vooruit) en Filip Vanhevel (N-VA) gooien de handdoek niet in de ring en zijn nog altijd van plan om lijsten in te dienen.

Burgemeester Jeroen Vandromme (CD&V) kondigde op 1 juni op Facebook aan dat hij de kopman wordt van een nieuwe Lijst Burgemeester voor de lokale verkiezingen op 13 oktober, met daarop 16 van de 21 zetelende gemeenteraadsleden. Opvallende gezichten op de groepsfoto waren Julie Descheppere, gemeenteraadslid voor de N-VA, en Peter Van Ryckeghem, gemeenteraadslid en voorzitter van Vooruit Houthulst.

Ook N-VA-voorzitter Filip Vanhevel verslikte zich in zijn koffie, toen hij vernam dat zijn partijgenote naar een andere lijst overstapt. “Julie heeft ons niets laten weten tot tien minuten voordat de foto’s van Lijst Burgemeester op Facebook gepost werden. Het is haar keuze om dat op die manier te doen. Er is niemand getrouwd met de N-VA. Niemand hoeft voor mijn part heel zijn of haar leven op een N-VA-lijst te staan, maar de manier waarop is bedroevend. Dat doe je niet. Dat heeft met fatsoen te maken, maar dat heeft dus niets met politiek te maken.”

Onduidelijk

Hoe het nu verder moet met de N-VA-fractie, is ook voor de voorzitter niet helemaal duidelijk. “Ik vermoed dat ze nog altijd tot onze fractie behoort. Als zij niets laat weten… Er staat alleszins geen punt op de dagorde waarin ze meldt dat ze de fractie verlaat. Het is aan haar om daarover meer duidelijkheid te verschaffen. Als zij denkt dat dat zomaar kan, dan is dat haar visie. Ik vind niet dat dat zomaar kan.”

Vanhevel benadrukt dat de N-VA vastbesloten is om in oktober met een eigen lijst op te komen. “Nog meer vastbesloten dan voordien. We zijn volop bezig met de nieuwe kandidaten, maar daarover kunnen we nog niets lossen. Wel dat de overige vier N-VA-gemeenteraadsleden er zeker weer op zullen staan”, besluit de N-VA-voorzitter.

Interessant

Jullie Descheppere zelf benadrukt dat ze de overstap met een positieve insteek maakt. “Ik kom regelmatig de mensen van CD&V en Vooruit tegen, en wij hadden heel veel gelijkaardige standpunten. Dat is de reden dat ik die stap heb gezet”, zegt ze. “Ik vind het een heel mooi project omdat het de verschillende meningen van veel partijen mengt tot één programma. Ik vond het de moeite om daarin mee te stappen. Ze zijn met een voorstel gekomen om de mening van alle partijen in consideratie te nemen, en ik vond dat interessant.”

Filip Vanhevel.
Filip Vanhevel. © TOGH

“Ik heb het de voorzitter telefonisch laten weten. Dat was inderdaad niet veel van tevoren, maar ik wilde de communicatie in eigen handen houden. Ik heb geen enkele rancune ten opzichte van de N-VA-raadsleden, ik heb ook geen problemen met hen. Ik hoop dat wij in de toekomst nog goed kunnen samenwerken. Ik zat in het bestuur, maar dat is nu natuurlijk een beetje moeilijk. Ik ben nog aan het uitzoeken of ik in de partij blijf. Ik blijf de N-VA dankbaar en hoop op een verdere goede relatie. Ik ben ook nog altijd lid nationaal.”

In ieder geval is Descheppere van plan om een rol van betekenis te spelen in de volgende bestuursperiode: “Ik zou zeker graag weer minstens zetelen in de gemeenteraad, want anders zou ik niet opkomen. Of ik ambitie heb om schepen te worden? Ambitie is er altijd.”

Uit de lucht gevallen

Ook schepen Olivia Masselin (Vooruit) was verrast toen ze Peter Van Ryckeghem zag prijken op de foto van Lijst Burgemeester. “We voelden dat er iets was, maar als je maar tien minuutjes voor ze het online zetten op de hoogte gebracht wordt, dan val je inderdaad uit de lucht”, zegt ze. “Ik heb sindsdien wel kort gesproken met Peter, maar eigenlijk niet veel uitleg gekregen.”

N-VA en Vooruit gaan wel met eigen lijsten komen

Nochtans is Peter Van Ryckeghem niet de enige van Vooruit die overloopt. Ook penningmeester Davy Debruyne steunt Lijst Burgemeester. “Wij hadden dat voorstel gekregen en met enkele mensen van Vooruit overwogen. En omdat we vonden dat je een brede basis kon bereiken, vonden we dat wel interessant. Ik heb altijd goed kunnen samenwerken met het schepencollege”, zegt Van Ryckeghem, die ook een tijdje schepen was. “Het is niet dat ik nu tegen Vooruit ben. We hebben een deel van onze achterban daarover bevraagd en die ging akkoord. Ik vond het wel jammer dat we onze huidige schepen (Olivia Masselin, red.) daarover niet konden inlichten. Ze was niet gevraagd, dus dan is het allemaal moeilijk. In het bestuur boterde het ook niet honderd procent. Dat is allemaal ambetant, maar dat is politiek, hé. Het is soms niet allemaal even proper, dat weet ik ook.”

Karlos Debouck.
Karlos Debouck. © TOGH

Ook Olivia Masselin blijft echter strijdvaardig. “We zijn volop bezig met ons te herorganiseren en zijn plan om op te komen met een aparte Vooruit-lijst. Ik kan wel nog niets zeggen over wie op die lijst zal staan”, besluit ze.

Stemmenkanon

Een ander opmerkelijke aanwezige op de voorstelling van Lijst Burgemeester was Karlos Debouck. Hij was in 2018 een van de nieuwe gezichten op de N-VA-lijst, en bleek meteen een stemmenkanon. Met 645 voorkeursstemmen deed hij het zelfs beter dan lijsttrekker Filip Vanhevel. Hij zetelde tot 2020 in de gemeenteraad, maar moest wegens gezondheidsproblemen ontslag nemen. “Ik heb vorig jaar al afgesproken met de N-VA om niet mee te gaan met de lijst. Ik wilde niet meer op een lijst van een nationale partij staan, niet voor de N-VA en niet voor de CD&V. Ik wou geen stempel krijgen. Dan hebben ze gevraagd of ik wilde meedoen met een gemeentelijke lijst. Daarin was ik wel geïnteresseerd”, aldus Debouck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier